Frytki to danie uwielbiane wręcz przez dzieci, dobrym pomysłem, a do tego zdrowszym jest przygotowanie ich samodzielnie w piekarniku. Dzięki temu dodamy do nich dużo mniej oleju, więc będą mniej kaloryczne, niż takie usmażone w głębokim tłuszczu.
Jak upiec frytki w piekarniku?
Składniki:
Jak upiec frytki w piekarniku?
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- sól
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grube, równe frytki.
- Przekładamy je do miski i dokładnie płuczemy, aż woda będzie czysta.
- Zalewamy frytki zimną wodą, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
- Wylewamy wodę, płuczemy frytki pod bieżącą wodą, odsączamy na sitku i suszymy z za pomocą ręcznika papierowego.
- Frytki przekładamy do suchej miski, dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy zachowując odstępy między frytkami.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, pieczemy przez 20-30 minut.
- Zwiększamy temperaturę do 220 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż się zrumienią.
- W czasie pieczenia odwracamy delikatnie frytki na drugą stronę.
- Gotowe posypujemy solą.
- Podajemy frytki z ketchupem lub sosem czosnkowym.
- Świetnie będą smakować z nuggetsami drobiowymi, czy paluszkami rybnymi i ulubioną surówką.