Jak upiec frytki w piekarniku?

Do upieczenia frytek w piekarniku potrzebujemy ziemniaków, oleju, trochę cukru i soli.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak upiec frytki w piekarniku?
fot. Fotolia
Frytki to danie uwielbiane wręcz przez dzieci, dobrym pomysłem, a do tego zdrowszym jest przygotowanie ich samodzielnie w piekarniku. Dzięki temu dodamy do nich dużo mniej oleju, więc będą mniej kaloryczne, niż takie usmażone w głębokim tłuszczu.

Jak upiec frytki w piekarniku?

Składniki:
  • 700 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • sól
wykonanie:
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grube, równe frytki.
  • Przekładamy je do miski i dokładnie płuczemy, aż woda będzie czysta.
  • Zalewamy frytki zimną wodą, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
  • Wylewamy wodę, płuczemy frytki pod bieżącą wodą, odsączamy na sitku i suszymy z za pomocą ręcznika papierowego.
  • Frytki przekładamy do suchej miski, dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy zachowując odstępy między frytkami.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, pieczemy przez 20-30 minut.
  • Zwiększamy temperaturę do 220 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż się zrumienią.
  • W czasie pieczenia odwracamy delikatnie frytki na drugą stronę.
  • Gotowe posypujemy solą.
  • Podajemy frytki z ketchupem lub sosem czosnkowym.
  • Świetnie będą smakować z nuggetsami drobiowymi, czy paluszkami rybnymi i ulubioną surówką.