Jak zrobić szaszłyki?

Pokrojone kawałki mięsa i warzyw nabite na długi patyk – tak powstają szaszłyki. Tak zrobione wystarczy przyprawić a następnie upiec na grillu lub w piekarniku.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić szaszłyki?
fot. Fotolia
Szaszłyki to danie, które wszyscy lubią. Głównie ze względu na fakt, iż można je przygotować na setki różnych sposobów. Dzięki temu każdy może stworzyć swoją ulubioną kombinację składników. Dodatkowym atutem jest fakt, iż można je robić zarówno na grillu tradycyjnym, jak i w zwykłym piekarniku. Jak zatem zrobić pyszne szaszłyki?
 
Składniki na szaszłyki
 
Podstawą pysznych składników jest stworzenie odpowiedniej kompozycji z wybranych składników. Co możemy umieścić w tym smakołyku?
  • Mięso – najlepiej sprawdzają się kawałki kurczaka, indyka oraz wieprzowiny, w tym schab, boczek lub podgardle.
  • Warzywa – lepiej wybierać te twarde, w tym cebulę, paprykę, bakłażana, cukinię czy też kukurydzę. Ważne, aby odpowiednio je pokroić. Przykładowo cebula najlepiej się sprawdzi podzielona na ćwiartki lub ósemki
  • Grzyby – najczęściej sięgamy po pieczarki, choć boczniaki czy grzyby leśne (poza maślakami) również są świetnym pomysłem na grilla. 
  • Sery – najlepiej wybrać te, które niezbyt szybko się topią i zachowują swoją formę. Z tego względu dobrze jest sięgnąć po oscypka lub inny ser wędzony
  • Ryby i owoce morza – najlepiej w tym wypadku sprawdzą się ryby i zwartej fakturze mięsa, np. łosoś lub tuńczyk. W przypadku owoców morza najlepiej jest sięgać po krewetki i ośmiornice
 
Jak zrobić szaszłyki na grilla?
 
Szaszłyki na grilla przygotowuje się zazwyczaj w wersji mięsno-warzywnej. Ich przyrządzenie zajmuje kilka minut a efekt z pewnością przypadnie wszystkim do gustu.
  • Do przygotowania szaszłyków na grilla będą potrzebne: wybrane mięso, warzywa, sól, papryka w proszku lub inne ulubione przyprawy. 
  • Mięso kroimy na grube plastry lub paski.
  • Warzywa kroimy w duże kawałki, np. ósemki lub szerokie paski. 
  • Tak przygotowane składniki nabijamy na patyczki do szaszłyków (kolejność dowolna). 
  • Całość oprószamy przyprawami z każdej strony i kładziemy na średnio rozgrzanym grillu. 
  • Szaszłyki pieczemy, obracając je co jakiś czas
  • Danie jest gotowe, gdy mięso będzie miękkie i równomiernie upieczone.
  • Szaszłyki podajemy z ulubionymi sosami: ketchupem, musztardą, majonezem, etc.
Ważne: Kiedy decydujemy się na wieprzowinę, wówczas musimy ją wcześniej zamarynować. Warto wówczas sięgnąć po podobne przyprawy i marynaty, jak do zwykłej karkówki
 
Jak zrobić szaszłyki w piekarniku?
 
Przyrządzenie szaszłyków w piekarniku wcale nie jest trudniejsze. Ważne tylko, aby piekarnik bardzo mocno rozgrzać. Najlepiej jest nastawić go na maksymalną temperaturę, góra-dół. Jeśli posiadamy termoobieg – warto z niego skorzystać. Do tak nagrzanego piekarnika wkładamy kratkę, na której ułożone są szaszłyki. Pieczemy zaledwie kilka minut i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!