Jak przyrządzić pierś z indyka w piekarniku?

Pierś z indyka należy umieścić w przyprawach na całą noc i na drugi dzień zapiec. Aby nie wyszła sucha, pierś piecze się ok. 1 godziny na każdy 1 kg mięsa.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić pierś z indyka w piekarniku?
fot. Fotolia
Mięso z indyka coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Ma sporo cennych składników odżywczych a oprócz tego jest stosunkowo niskokaloryczne. Obok indyka pieczonego w całości, można pokusić się o przygotowanie pieczonej piersi indyczej. Podana z ziemniakami i surówką stanowi doskonałe danie obiadowe dla całej rodziny.

Jak upiec pierś z indyka w piekarniku?

Pieczenie indyka nie jest trudne. Ważne, aby mięso przeszło odpowiednio przyprawami a temperatura pieczenia nie była za wysoka. Dzięki temu mięso nie wyschnie na wiór.
  • Do zrobienia pieczonej piersi z indyka będą potrzebne: piersi indycze oraz składniki marynaty, np.: sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, miód, sok z cytryny.
  • Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy nią mięso.
  • Piersi odkładamy na całą noc do lodówki.
  • Na drugi dzień piersi oprószamy dodatkowo przyprawami (np. majerankiem) i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Piersi pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę na każdy kilogram mięsa.
  • Upieczone podajemy z ziemniakami i surówką.

Ile piec pierś z indyka?

W przypadku indyka stosuje się tę samą zasadę, która obowiązuje przy wieprzowinie. Mianowicie: na każdy 1 kg mięsa przypada 1 godzina jego zapiekania w standardowej temperaturze. Jeśli jest ona niższa – wówczas ten czas należy odrobinę wydłużyć. Jeśli wyższa – skrócić.

W jakiej temperaturze piec pierś z indyka?

Piersi indyka piecze się w standardowej temperaturze 180 st. C. Można jednak z nią nieco eksperymentować. Początkujący kucharze, którzy nie chcą wysuszyć mięsa, mogą nieco obniżyć temperaturę, by lepiej kontrolować stopień upieczenia mięsa. Z kolei gdy zależy nam na chrupiącej skórce, warto pod koniec pieczenia podnieść temperaturę do 200 st. C.