Jak ugotować rybę na parze?

Gotowanie ryby na parze zajmuje od 15 do 20 minut w zależności od wielkości kawałków. Aby nie była mdła, wcześniej naciera się ją ziołami i przyprawami za wyjątkiem soli.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować rybę na parze?
fot. Fotolia
Do gotowania na parze nie trzeba mieć specjalnego sprzętu – wystarczy metalowy durszlak, garnek i przykrywkę. W ten sposób można ugotować niemalże wszystko, w tym rybę. Jak to zrobić? Na początek trzeba ją odpowiednio przyprawić, by po ugotowaniu nie była mdła.

Jak doprawić rybę?

Rybę do parowania doprawiamy świeżymy lub suszonymi ziołami. Rozmaryn, koperek, tymianek czy kolendra to najlepszy wybór do tego rodzaju dań. Można również sięgnąć po przyprawy takie jak suszona papryka czy czosnek. Przed gotowaniem nie solimy ryby, aby nie zdominowała ona smaku. Całość można doprawić po przygotowaniu.

Jak ugotować rybę?

Kiedy mamy już przyprawioną rybę, wystarczy teraz ją ugotować. Można to zrobić na dwa sposoby – samodzielnie lub w papilotach. Jak to zrobić?

a) Parowanie samodzielne
  • Kawałki ryby układamy na durszlaku lub misce z parowaru.
  • Naczynie z rybą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą lub parowarze.
  • Przykrywamy pokrywką i parujemy ok. 15-20 minut.
  • Gotową rybę wyjmujemy i przekładamy na talerz. Gotowe!

b) Ryba w papilotach
  • Z folii aluminiowej lub papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, tak, aby dało się w nie zawinąć rybę.
  • Na każdym kawałku układamy dzwonko lub filety z ryby, dodajemy świeże zioła i zawijamy.
  • Paczuszki układamy w durszlaku lub misce parowaru.
  • Stawiamy na garnku z gotującą się wodą lub na parowarze, przykrywamy i parujemy ok. 15-20 minut.
  • Gotowe ryby odwijamy i wykładamy na talerz. Smacznego!
Jak długo gotować rybę na parze?

Długość parowania zależy od wielkości kawałków. Oto jak przedstawiają się poszczególne czasy gotowania:
  • Pokrojone na paski filety - ok. 10 minut
  • Całe i grubsze filety oraz dzwonka – ok. 15-20 minut
  • Cała  – 25-30 minut.