Jak upiec sernik krakowski?

  • 1

Do przygotowania sernika krakowskiego potrzebujemy typowych składników na kruche ciasto, lukier oraz masę serową.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak upiec sernik krakowski?
fot. fotolia
Sernik krakowski to tradycyjny polski wypiek. Charakteryzuje się ciężką i mokrą masą serową oraz polukrowaną na wierzchu kratką z kruchego ciasta.

Jak upiec sernik krakowski?

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 4 żółtka
Masa serowa:
  • 1 kg tłustego twarogu  
  • 220 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej laski wanilii
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła
  • 120 g rodzynek
  • 1 łyżeczka mleka
Lukier
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • sok z połowy niedużej cytryny
 
wykonanie:

Kruche ciasto:
  • Mąkę wsypujemy do malaksera razem z solą i cukrem pudrem. 
  • Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i mieszamy do połączenia składników,
  • Następnie dodajemy żółtka i mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta,
  • Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie ok. 1/3 ciasta odcinamy i odkładamy z powrotem do lodówki.
  • Resztę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na dno blachy, w której wcześniej kładziemy papier do pieczenia,
  •  Nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Masa serowa:
  • Twaróg przekładamy do dużej miski,
  • Dodajemy masło, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, ekstrakt oraz jajka,
  • Wszystkie składniki miksujemy blenderem, aż masa będzie  gładka,
  • Do masy dodajemy sparzone wcześniej, osączone rodzynki,
  • Mieszamy i przekładamy masę na podpieczony spód,
  • Wyrównujemy powierzchnie,
  • Odłożoną wcześniej część ciasta rozwałkowujemy niezbyt cienko,
  • Tniemy na ok. 1 cm paski i układamy je na powierzchni sernika tworząc kratkę,
  • Paski ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem,
  • Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut,
  •  Po upieczeniu studzimy ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Lukier:
  • Z cukry pudru i soku cytrynowego ucieramy gładki lukier,
  • Smarujemy nim zupełnie ostudzony sernik.