Sernik krakowski to tradycyjny polski wypiek. Charakteryzuje się ciężką i mokrą masą serową oraz polukrowaną na wierzchu kratką z kruchego ciasta.
Jak upiec sernik krakowski?
Składniki:
Kruche ciasto:
wykonanie:
Kruche ciasto:
Jak upiec sernik krakowski?
Składniki:
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1/5 łyżeczki soli
- 4 żółtka
- 1 kg tłustego twarogu
- 220 g cukru pudru
- 5 jajek
- 1 żółtko
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej laski wanilii
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g masła
- 120 g rodzynek
- 1 łyżeczka mleka
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- sok z połowy niedużej cytryny
wykonanie:
Kruche ciasto:
- Mąkę wsypujemy do malaksera razem z solą i cukrem pudrem.
- Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i mieszamy do połączenia składników,
- Następnie dodajemy żółtka i mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta,
- Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ok. 1/3 ciasta odcinamy i odkładamy z powrotem do lodówki.
- Resztę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na dno blachy, w której wcześniej kładziemy papier do pieczenia,
- Nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
- Twaróg przekładamy do dużej miski,
- Dodajemy masło, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, ekstrakt oraz jajka,
- Wszystkie składniki miksujemy blenderem, aż masa będzie gładka,
- Do masy dodajemy sparzone wcześniej, osączone rodzynki,
- Mieszamy i przekładamy masę na podpieczony spód,
- Wyrównujemy powierzchnie,
- Odłożoną wcześniej część ciasta rozwałkowujemy niezbyt cienko,
- Tniemy na ok. 1 cm paski i układamy je na powierzchni sernika tworząc kratkę,
- Paski ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem,
- Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut,
- Po upieczeniu studzimy ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Z cukry pudru i soku cytrynowego ucieramy gładki lukier,
- Smarujemy nim zupełnie ostudzony sernik.
SylaUla