Jak zrobić barszcz biały?

Barszcz biały gotuje się na bazie zakwasu, białej kiełbasy, śmietany i przypraw. Tak przygotowany serwuje się zazwyczaj na Wielkanoc z dodatkiem ziemniaków.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić barszcz biały?
fot. Fotolia
Barszcz biały to zupa o delikatnym smaku i aromacie. Zazwyczaj przygotowywana jest z użyciem białej kiełbasy oraz zakwasu. Dzięki tym dodatkom jest delikatna i mniej intensywna od żurku. Taka zupa z pewnością zasmakuje także dzieciom!
 
Jak zrobić zakwas na barszcz biały?
 
Zakwas na barszcz biały robi się podobnie do zakwasu na żurek. Jedyną różnicą jest wykorzystanie innego rodzaju mąki. O ile na żur najczęściej wykorzystuje się mąkę żytnią, o tyle do barszczu białego lepiej się sprawdzi mąka pszenna
  • Do przygotowania zakwasu na barszcz biały będą potrzebne: mąka pszenna, letnia woda (1 szklanka mąki/1 litr wody). Opcjonalnie można wykorzystać przyprawy (ziele angielskie, czosnek, liść laurowy, etc.).
  • Do słoika wsypujemy mąkę i zalewamy wodą. Jeśli korzystamy z przypraw – również je umieszczamy w słoiku.
  • Całość przykrywa się gazą lub ścierką i odstawia w ciepłe miejsce.
  • Po kilku dniach (min. 3-4) zakwas na barszcz jest ukiszony
Jak ugotować barszcz biały?
 
Mając niezbędną bazę w postaci zakwasu, przyrządzenie samego barszczu nie powinno nastręczać większych trudności. Całe gotowanie zajmuje mniej niż godzinę. Dlatego warto tę zupę serwować nie tylko na święta!
  • Do przygotowania barszczu białego będą potrzebne: woda, zakwas na barszcz, biała kiełbasa, cebula, ziemniaki, śmietana (słodka lub kwaśna – w zależności od tego, jaki smak preferujemy), biały pieprz, majeranek i sól. Jeśli do zakwasu nie dodano przypraw, dodatkowo należy sięgnąć po czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na patelni.
  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cebulę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podzieloną na kawałki kiełbasę oraz przyprawy. 
  • Po ok. 20-30 minutach gotowania dolewamy zakwas oraz śmietanę.
  • Zupę gotujemy jeszcze kilka minut. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy i serwujemy. Smacznego.