Jak zrobić żurek?

Żurek powstaje poprzez ugotowanie zakwasu żytniego z bulionem i dodatkami, takimi jak kiełbasa, cebula i czosnek. Całość doprawia się majerankiem i podaje z ugotowanym na twardo jajkiem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić żurek?
fot. Fotolia
Żurek to jedno z tych dań, które kojarzy się z Wielkanocą. Jednak tę zupę można zaserwować swoim bliskim także bez specjalnej okazji. Jej specyficzny, lekko kwaskowaty smak, jest uwielbiany przez wielu smakoszy. Dodatkowo jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu!
 
Jak ugotować żurek?
 
Gotowanie żurku jest bardzo proste, szczególnie, kiedy posiadamy zakwas na żurek. Dzięki niemu przyrządzenie tego dania zajmuje mniej niż godzinę. To bez wątpienia świetny patent na szybki obiad!
  • Do przygotowania domowego żurku będą potrzebne: zakwas na żurek, bulion lub rosół (ok. 2 l na 0,5 l zakwasu), boczek, cebula, czosnek, majeranek, kiełbasa (może być biała lub zwykła), sól, pieprz, jajka ugotowane na twardo. 
  • Cebulę należy obrać, posiekać w kosteczkę i podsmażyć na patelni.
  • Boczek kroimy w paski lub kosteczkę, kiełbasy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Smażymy do momentu, aż całość się przyrumieni i dodajemy do bulionu.
  • Gotujemy kilka minut, dolewamy zakwas, dorzucamy rozgnieciony czosnek i gotujemy ok. 20 minut.
  • Całość doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę, sprawdzamy smak. Jeśli wszystko jest ok, podajemy z przekrojonym na pół jajkiem.
Czym doprawić żurek?
 
Żurek doprawia się przede wszystkim majerankiem. Jednak oprócz niego, smak zupy można zmieniać poprzez różne proporcje zakwasu i bulionu. Dzięki temu można sprawić, że będzie ona mniej lub bardziej kwaśna. W wersji świątecznej żurek jest często doprawiany chrzanem, który dodaje pikanterii temu daniu. Ciekawym pomysłem na wzmocnienie smaku zupy jest także wykorzystanie śmietany lub większej ilości ząbków czosnku
 
Jak przygotować chleb do żurku?
 
Żurek można serwować w zwykłym głębokim talerzu lub misce, jednak na specjalne okazje warto pokusić się o elegantsze podanie. Jedną z bardziej efektownych form serwowania tej zupy, jest podanie jej w miseczce z chleba. Oto jak ją przygotować:
  • Wybieramy lub pieczemy okrągły chleb o twardym spodzie
  • Wierzch odcinamy ostrym nożem, tworząc przykrywkę. 
  • Środek wydrążamy przy pomocy łyżki, tak, by boki miały około 0,5 cm grubości.
  • Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i zapiekamy w 180 st. C przez ok. 10 minut. Gotowe!