Chipsy najczęściej przygotowywane są z ziemniaków i podawane z różnymi przyprawami. Można je również przygotować z jabłek, marchewki, jarmużu, bananów, batatów i innych warzyw korzeniowych i bulw. Przygotowuje się je na dwa sposoby – albo smażąc w głębokim tłuszczu, albo susząc je w niskiej temperaturze w piekarniku. Jak zrobić poszczególne rodzaje chipsów?
Jak zrobić chipsy z jabłek?
Chipsy z jabłek to nie tylko doskonała przekąska, lecz także dodatek do ciast, deserów czy owsianki. Można je zrobić z dodatkiem cynamonu, wanilii lub kardamonu.
Jak zrobić chipsy z ziemniaków?
Chipsy z ziemniaków to te, które znamy najlepiej. Służą nam za słoną przekąskę, idealną zarówno na imprezę, jak i leniwy wieczór przed telewizorem. Można je przygotować na dwa sposoby:
a) Smażenie
Jak zrobić chipsy z jarmużu?
Przygotowanie tych chipsów jest jeszcze łatwiejsze od tych z ziemniaków. Wystarczy jarmuż umyć, osuszyć i wyłożyć na blachę do pieczenia. Następnie wstawiamy całość do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Gotowe chipsy z jarmużu posypujemy przyprawami.
Jak zrobić chipsy bananowe?
Chipsy bananowe przygotowuje się nieco inaczej niż pozostałe. Wystarczy bowiem banana pokroić na plasterki (nie muszą być tak cienkie jak w przypadku pozostałych składników) i usmażyć na patelni. Można je także wysuszyć w piekarniku lub suszarce spożywczej, dzięki czemu będą mniej kaloryczne.
Jak zrobić chipsy z jabłek?
Chipsy z jabłek to nie tylko doskonała przekąska, lecz także dodatek do ciast, deserów czy owsianki. Można je zrobić z dodatkiem cynamonu, wanilii lub kardamonu.
- Do zrobienia chipsów będą potrzebne: jabłka, wybrane przyprawy, ręczniki papierowe, mandolina lub tarka, nóż, blacha i papier do pieczenia.
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na bardzo cienkie plasterki przy pomocy mandoliny lub tarki.
- Plasterki wykładamy na ręcznik papierowy, osuszamy je, posypujemy przyprawami.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej plasterki jabłka i wkładamy do rozgrzanego do max. 80 st. C piekarnika.
- Suszymy do momentu, aż zrobią się kruche.
- Gotowe chipsy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do wilgoci.
Jak zrobić chipsy z ziemniaków?
Chipsy z ziemniaków to te, które znamy najlepiej. Służą nam za słoną przekąskę, idealną zarówno na imprezę, jak i leniwy wieczór przed telewizorem. Można je przygotować na dwa sposoby:
a) Smażenie
- Do garnka wlewamy olej, stawiamy na palniku i mocno rozgrzewamy.
- Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki przy pomocy mandoliny lub tarki, osuszamy.
- Gdy olej będzie gorący, wrzucamy ziemniaki i smażymy na złoty kolor.
- Gotowe chipsy przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.
- Pokrojone ziemniaki (w ten sposób co jabłka lub w metodzie do smażenia) wykładamy na blachę do pieczenia.
- Pieczemy ok. 15 minut.
- Gotowe chipsy posypujemy przyprawami. Smacznego!
Jak zrobić chipsy z jarmużu?
Przygotowanie tych chipsów jest jeszcze łatwiejsze od tych z ziemniaków. Wystarczy jarmuż umyć, osuszyć i wyłożyć na blachę do pieczenia. Następnie wstawiamy całość do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Gotowe chipsy z jarmużu posypujemy przyprawami.
Jak zrobić chipsy bananowe?
Chipsy bananowe przygotowuje się nieco inaczej niż pozostałe. Wystarczy bowiem banana pokroić na plasterki (nie muszą być tak cienkie jak w przypadku pozostałych składników) i usmażyć na patelni. Można je także wysuszyć w piekarniku lub suszarce spożywczej, dzięki czemu będą mniej kaloryczne.