Puszyste i delikatne ciasto na gofry, to podstawa udanego deseru. Przygotowane z dodatkiem bitej śmietany, owoców zatopionych we frużelinie lub dżemu to niebywały rarytas nie tylko dla najmłodszych.
Przepis na chrupiące gofry
Składniki:
• 1,5 szklanki mąki
• ¼ szklanki cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 duże jajka
• 1,5 szklanki mleka
• szczypta soli
• ¼ kostki masła (rozpuszczonego)
Przygotowanie:
• Wymieszaj suche składniki w dużej misce: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
• W drugiej misce wymieszaj żółtka jajek, rozpuszczone masło oraz mleko. Bardzo ważne jest, aby masa miała niewielkie grudki, aby zachowała odpowiednią konsystencję.
• Rozgrzej gofrownicę do odpowiednio wysokiej temperatury.
• Ubij białka jajek na sztywno. Połącz suche i mokre składniki tak, aby utrzymać puszystość piany.
• Smaż gofry przez 3 minuty do uzyskania złotobrązowej skórki.
• Aby gofry pozostały chrupkie na dłużej, należy studzić je na kratce. Zapobiegnie to przed zaparowaniem, a w konsekwencji – gumowym ciastem.
Wskazówka: Kiedy gofry już ostygną, możemy przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do ściągnięcia nadmiaru ewentualnego tłuszczu.
Gofry bez gofrownicy
Do przygotowania gofrów bez gofrownicy najlepszym sposobem jest patelnia grillowa, dzięki której utworzymy charakterystyczne wzory. Odpowiednie nagrzanie powierzchni smażenia, natłuszczenie i puszysta masa na gofry zapewnia idealny deser.
• Patelnię grillową należy rozgrzać do odpowiedniej temperatury. Chcąc upewnić się, można spryskać ją paroma kroplami wody. Charakterystyczne odbijające się kropelki, to oznaka odpowiedniej temperatury.
• Posmaruj olejem lub roztopionym masłem powierzchnię, za pomocą kuchennego pędzelka.
• Za pomocą chochli nakładamy porcję ciasta delikatnie rozprowadzając.
• Smażymy na każdej ze stron po 3 minuty, do uzyskania złotobrązowego koloru.
• Podajemy z dowolnymi dodatkami – zarówno na słodko z bitą śmietaną i owocami lub na słono – z jajkiem i smażonym bekonem.
Przepis na chrupiące gofry
Składniki:
• 1,5 szklanki mąki
• ¼ szklanki cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 duże jajka
• 1,5 szklanki mleka
• szczypta soli
• ¼ kostki masła (rozpuszczonego)
Przygotowanie:
• Wymieszaj suche składniki w dużej misce: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
• W drugiej misce wymieszaj żółtka jajek, rozpuszczone masło oraz mleko. Bardzo ważne jest, aby masa miała niewielkie grudki, aby zachowała odpowiednią konsystencję.
• Rozgrzej gofrownicę do odpowiednio wysokiej temperatury.
• Ubij białka jajek na sztywno. Połącz suche i mokre składniki tak, aby utrzymać puszystość piany.
• Smaż gofry przez 3 minuty do uzyskania złotobrązowej skórki.
• Aby gofry pozostały chrupkie na dłużej, należy studzić je na kratce. Zapobiegnie to przed zaparowaniem, a w konsekwencji – gumowym ciastem.
Wskazówka: Kiedy gofry już ostygną, możemy przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do ściągnięcia nadmiaru ewentualnego tłuszczu.
Gofry bez gofrownicy
Do przygotowania gofrów bez gofrownicy najlepszym sposobem jest patelnia grillowa, dzięki której utworzymy charakterystyczne wzory. Odpowiednie nagrzanie powierzchni smażenia, natłuszczenie i puszysta masa na gofry zapewnia idealny deser.
• Patelnię grillową należy rozgrzać do odpowiedniej temperatury. Chcąc upewnić się, można spryskać ją paroma kroplami wody. Charakterystyczne odbijające się kropelki, to oznaka odpowiedniej temperatury.
• Posmaruj olejem lub roztopionym masłem powierzchnię, za pomocą kuchennego pędzelka.
• Za pomocą chochli nakładamy porcję ciasta delikatnie rozprowadzając.
• Smażymy na każdej ze stron po 3 minuty, do uzyskania złotobrązowego koloru.
• Podajemy z dowolnymi dodatkami – zarówno na słodko z bitą śmietaną i owocami lub na słono – z jajkiem i smażonym bekonem.