Przepis na ciasto z marcepanem
Ciasta z marcepanem coraz częściej znajdują wielbicieli zarówno wśród cukierników, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Nic w tym nadzwyczajnego! Ciasto z marcepanem jest przecież niebywale smaczne i aromatyczne. Jeśli lubicie eksperymentować, ten deser jest również dla Was. Zobaczcie jak go zrobić.
1. Przygotujcie:
1.Marcepan ścieramy na tarce i przekładamy do miski.
2. Następnie do naczynia dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, masło, jaja, margarynę i mleko.
3. Całość mieszamy za pomocą miksera do momentu, aż wszystkie składniki będą połączone i utworzą jednolitą masę.
4. Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną blaszki i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 °C.
5. Upieczone i przestudzone ciasto polewamy płynną czekolada, toffi lub lukrem.
Fot. Fotolia
Co wiemy o marcepanie?
Marcepan jest słodką masą utworzoną z prażonych, zmielonych migdałów, cukru oraz aromatycznego oleju migdałowego. Dzięki swojej plastycznej strukturze, doskonale sprawdza się jako element dekoracyjny wielu tortów, ciast i deserów. Wiecie jaka jest historia marcepana?
Słodki marcepan znany był już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. Wśród mieszkańców tych państw pełnił on rolę obrzędową i leczniczą (działał na przewlekłe bóle głowy). O korzystnym działaniu marcepanu przekonała się również Francuska królowa Maria Medycejska, która stosowała go jako specyfik na migrenę.
W naszym kraju, ze względu na wysoką cenę, marcepan gościł jedynie na stołach zamożnych mieszkańców. Z biegiem lat, kiedy jego dostępność była większa, stał się obowiązkową słodkością dla państwa młodych - podawano go podczas cukrowej kolacji, w sypialni nowożeńców.
Nazwa marcepan wywodzi się od łacińskiego słowa marci panis, oznaczającego chleb św. Marka. Według innych źródeł ten słodki przysmak został marcepanem od nazwy drewnianych pudełek "mazapan", w których przechowywano słodycze w XIII wieku. Ciekawostką jest również fakt, że istnieje inny rodzaj marcepanu, wykonanego z mielonych jąder pestek moreli. Produkt ten nosi nazwę "parcepan".
Jak powstaje marcepan i czy warto go spożywać?
Szuka wyrabiania marcepanu nie należy do zbyt skomplikowanych, jest za to dość pracochłonna. Marcepan przygotować można na dwa sposoby - na gorąco lub zimno. W pierwszym przypadku migdały mieli się i praży z cukrem do uzyskania jednolitej masy, w drugim zaś omija się proces prażenia, a do migdałów dodaje się cukier puder. Marcepan jest najczęściej szarobiały i nieefektowny. By dodać mu ciekawszego smaku, dosypuje się do niego niewielkie ilości barwników spożywczych.
Ponieważ po ogrzaniu marcepanu jego struktura staję się bardzo plastyczna, stanowi on często dekorację dla tortów i najróżniejszych deserów. Czy w masie marcepanowej można znaleźć jakieś prozdrowotne zalety?
Jak już wiemy, marcepan składa się w dużej ilości migdałów co oznacza, że ten słodki przysmak zawiera w sobie sporą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka , witaminy E, magnezu, miedzi, manganu oraz dobroczynnego błonnika. Przygotowując marcepan w domu, warto zastąpić zwyczajny cukier - najkorzystniej miodem - będzie pyszniej i zdrowiej!
Zainspirujcie się!
Marcepan to doskonały element dekoracyjny, ale także smaczny pomysł na farsz do domowych pralinek, muffinek i babeczek. Przy jego udziale wzbogacimy też smak owoców podawanych na przyjęciu.
Gdy pokusicie się o przygotowanie marcepanu, pamiętajcie że masę migdałową wzbogacić można o dowolny aromat - waniliowy, pomarańczowy, rumowy czy amaretto! Gotowy przysmak koniecznie wykorzystajcie do zrobienia serc z marcepanem oraz pączków nadziewanych marcepanem.
Fot. Fotolia
Lubicie marcepanowe przysmaki? Do czego najczęściej wykorzystujecie marcepan? Korzystacie z gotowego, czy przygotowujecie sami w domu? Czekamy na Wasze komentarze!
Ciasta z marcepanem coraz częściej znajdują wielbicieli zarówno wśród cukierników, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Nic w tym nadzwyczajnego! Ciasto z marcepanem jest przecież niebywale smaczne i aromatyczne. Jeśli lubicie eksperymentować, ten deser jest również dla Was. Zobaczcie jak go zrobić.
1. Przygotujcie:
- 1 szklankę mąki pszennej
- 200 g marcepanu (dostępny w większych sklepach spożywczych, ale można go zrobić także samodzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- 150 g miękkiego masła lub margaryny
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli
1.Marcepan ścieramy na tarce i przekładamy do miski.
2. Następnie do naczynia dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, masło, jaja, margarynę i mleko.
3. Całość mieszamy za pomocą miksera do momentu, aż wszystkie składniki będą połączone i utworzą jednolitą masę.
4. Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną blaszki i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 °C.
5. Upieczone i przestudzone ciasto polewamy płynną czekolada, toffi lub lukrem.
Fot. Fotolia
Co wiemy o marcepanie?
Marcepan jest słodką masą utworzoną z prażonych, zmielonych migdałów, cukru oraz aromatycznego oleju migdałowego. Dzięki swojej plastycznej strukturze, doskonale sprawdza się jako element dekoracyjny wielu tortów, ciast i deserów. Wiecie jaka jest historia marcepana?
Słodki marcepan znany był już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. Wśród mieszkańców tych państw pełnił on rolę obrzędową i leczniczą (działał na przewlekłe bóle głowy). O korzystnym działaniu marcepanu przekonała się również Francuska królowa Maria Medycejska, która stosowała go jako specyfik na migrenę.
W naszym kraju, ze względu na wysoką cenę, marcepan gościł jedynie na stołach zamożnych mieszkańców. Z biegiem lat, kiedy jego dostępność była większa, stał się obowiązkową słodkością dla państwa młodych - podawano go podczas cukrowej kolacji, w sypialni nowożeńców.
Nazwa marcepan wywodzi się od łacińskiego słowa marci panis, oznaczającego chleb św. Marka. Według innych źródeł ten słodki przysmak został marcepanem od nazwy drewnianych pudełek "mazapan", w których przechowywano słodycze w XIII wieku. Ciekawostką jest również fakt, że istnieje inny rodzaj marcepanu, wykonanego z mielonych jąder pestek moreli. Produkt ten nosi nazwę "parcepan".
Jak powstaje marcepan i czy warto go spożywać?
Szuka wyrabiania marcepanu nie należy do zbyt skomplikowanych, jest za to dość pracochłonna. Marcepan przygotować można na dwa sposoby - na gorąco lub zimno. W pierwszym przypadku migdały mieli się i praży z cukrem do uzyskania jednolitej masy, w drugim zaś omija się proces prażenia, a do migdałów dodaje się cukier puder. Marcepan jest najczęściej szarobiały i nieefektowny. By dodać mu ciekawszego smaku, dosypuje się do niego niewielkie ilości barwników spożywczych.
Ponieważ po ogrzaniu marcepanu jego struktura staję się bardzo plastyczna, stanowi on często dekorację dla tortów i najróżniejszych deserów. Czy w masie marcepanowej można znaleźć jakieś prozdrowotne zalety?
Jak już wiemy, marcepan składa się w dużej ilości migdałów co oznacza, że ten słodki przysmak zawiera w sobie sporą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka , witaminy E, magnezu, miedzi, manganu oraz dobroczynnego błonnika. Przygotowując marcepan w domu, warto zastąpić zwyczajny cukier - najkorzystniej miodem - będzie pyszniej i zdrowiej!
Zainspirujcie się!
Marcepan to doskonały element dekoracyjny, ale także smaczny pomysł na farsz do domowych pralinek, muffinek i babeczek. Przy jego udziale wzbogacimy też smak owoców podawanych na przyjęciu.
Gdy pokusicie się o przygotowanie marcepanu, pamiętajcie że masę migdałową wzbogacić można o dowolny aromat - waniliowy, pomarańczowy, rumowy czy amaretto! Gotowy przysmak koniecznie wykorzystajcie do zrobienia serc z marcepanem oraz pączków nadziewanych marcepanem.
Fot. Fotolia
Lubicie marcepanowe przysmaki? Do czego najczęściej wykorzystujecie marcepan? Korzystacie z gotowego, czy przygotowujecie sami w domu? Czekamy na Wasze komentarze!
SylaUla
Jagodowa