Co można zrobić z batatów?
Batat, znany jako patat lub słodki ziemniak (właściwa nazwa brzmi wilec ziemniaczany) to bylina uprawiana popularnie w krajach o ciepłym i wilgotnym klimacie. Podobnie jak w przypadku znanego ziemniaka, częścią jadalną rośliny są bulwy rosnące pod ziemią, które mogą osiągać wagę nawet 3 kilogramów!
Bataty zawierają dużo skrobi, dlatego można uzyskać z nich mąkę oraz płatki. Z batatów robi się także alkohol. W kuchni bataty najczęściej spożywa się po ugotowaniu lub upieczeniu, jako dodatek do obiadu lub w roli przekąski - jedną z popularniejszych są właśnie frytki z batatów, które można przygotować w piekarniku, dzięki czemu mają mniej kalorii niż te tradycyjne, smażone. Z batatów można przygotować także smaczną kremową zupę oraz ciasto.
Warto wiedzieć, że istnieją także gorzkie odmiany batatów - aby były jadalne, muszą zostać obrane z skóry oraz wystawione na działanie promieni słonecznych - to działanie ma na celu usunięcie toksyn.
Frytki z batatów z piekarnika
Ten przepis na frytki z batatów z piekarnika bazuje na całych batatach - nie obieramy ich wcześniej ze skórki, dzięki czemu są chrupiące. Jeśli wolisz, po prostu je obierz.Składniki:
- 4 duże bataty
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka soli morskiej
- tymianek
Bataty umyj i dokładnie oczyść za pomocą szczoteczki. Pokrój je w słupki i włóż do miski. Dodaj olej oraz przyprawy - suszony tymianek i sól. Wymieszaj je dokładnie, a następnie rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 200 stopni (z funkcją termoobiegu) przez 25 minut, aż się ładnie zrumienią.
1. Bataty pokrój w słupki lub łódeczki
2. Bataty obtocz w tymianku, soli i oleju. Umieść je na blasze wyłożonej pergaminem
3. Piecz frytki, aż się zarumienią
4. Frytki z batatów podawaj jako przekąskę lub dodatek do głównego dania.