Jak zrobić frytki z batatów?

Frytki z batatów są zdrowszą wersją tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Zobacz, jak zrobić frytki z batatów w piekarniku - potrzebujesz odpowiednich przypraw i oliwy. To prostsze niż myślisz!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić frytki z batatów?
fot. Adobe

Co można zrobić z batatów?


Batat, znany jako patat lub słodki ziemniak (właściwa nazwa brzmi wilec ziemniaczany) to bylina uprawiana popularnie w krajach o ciepłym i wilgotnym klimacie. Podobnie jak w przypadku znanego ziemniaka, częścią jadalną rośliny są bulwy rosnące pod ziemią, które mogą osiągać wagę nawet 3 kilogramów!

Bataty zawierają dużo skrobi, dlatego można uzyskać z nich mąkę oraz płatki. Z batatów robi się także alkohol. W kuchni bataty najczęściej spożywa się po ugotowaniu lub upieczeniu, jako dodatek do obiadu lub w roli przekąski - jedną z popularniejszych są właśnie frytki z batatów, które można przygotować w piekarniku, dzięki czemu mają mniej kalorii niż te tradycyjne, smażone. Z batatów można przygotować także smaczną kremową zupę oraz ciasto.

Warto wiedzieć, że istnieją także gorzkie odmiany batatów - aby były jadalne, muszą zostać obrane z skóry oraz wystawione na działanie promieni słonecznych - to działanie ma na celu usunięcie toksyn.

Frytki z batatów z piekarnika

Ten przepis na frytki z batatów z piekarnika bazuje na całych batatach - nie obieramy ich wcześniej ze skórki, dzięki czemu są chrupiące. Jeśli wolisz, po prostu je obierz.

Składniki:
  • 4 duże bataty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka soli morskiej
  • tymianek
Opis przygotowania:

Bataty umyj i dokładnie oczyść za pomocą szczoteczki. Pokrój je w słupki i włóż do miski. Dodaj olej oraz przyprawy - suszony tymianek i sól. Wymieszaj je dokładnie, a następnie rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 200 stopni (z funkcją termoobiegu) przez 25 minut, aż się ładnie zrumienią.

frytki z batatów

1. Bataty pokrój w słupki lub łódeczki

 
frytki z batatów w przyprawach i oleju

2. Bataty obtocz w tymianku, soli i oleju. Umieść je na blasze wyłożonej pergaminem

 
frytki z batatów

3. Piecz frytki, aż się zarumienią

frytki z batatów

4. Frytki z batatów podawaj jako przekąskę lub dodatek do głównego dania.