Bataty to słodkie ziemniaki, które przywędrowały do nas z Ameryki Południowej. Są one bardzo smaczne i mają piękną pomarańczową barwę. Niestety ciągle jeszcze wiele osób nie kupuje ich, ponieważ nie wiedza jak je przygotować i do czego wykorzystać.
Jak przyrządzić bataty?
Bataty gotowane
Jest wiele pomysłów na wykorzystanie batatów, dobrze jest samemu spróbować ich w różnych formach:
Jak przyrządzić bataty?
Bataty gotowane
- Nieobrane, umyte bataty wkładamy do zimnej, lekko osolonej wody.
- Gotujemy do miękkości koło 30 minut.
- Po ugotowaniu i odsączeniu, zdejmujemy łupinę.
- Miąższ ugotowanych batatów powinien być miękki i sypki.
- Bataty możemy w podobny sposób gotować na parze.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza.
- Bataty myjemy, suszymy i kroimy na kawałki .
- Przyprawiamy solą, pieprzem, polewamy oliwą i dodajemy ulubione zioła.
- Wkładamy na blachę do pieczenia i pieczemy do miękkości przez około 20 minut.
Jest wiele pomysłów na wykorzystanie batatów, dobrze jest samemu spróbować ich w różnych formach:
- Pure z gotowanych lub pieczonych słodkich ziemniaków,
- Sałatki warzywne, czy z dodatkiem owoców na przykład suszonych
- Gulasz mięsny z ich dodatkiem,
- Frytki, czy talarki,
- Zupy także zupy krem,
- Desery i ciasta.
- Bataty dość szybko się psują, dlatego też podczas zakupów oglądajmy je dokładnie.
- Wybierajmy bulwy o gładkiej, suchej łupinie, bez pęknięć i obtłuczeń.
- W domu nie wkładajmy ich do lodówki, najlepiej sprawdzi się ciemne i chłodne miejsce.