Jak przyrządzić bataty?

Bataty możemy ugotować lub upiec i wykorzystać do różnorodnych dań.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić bataty?
fot. Fotolia
Bataty to słodkie ziemniaki, które przywędrowały do nas z Ameryki Południowej. Są one bardzo smaczne i mają piękną pomarańczową barwę. Niestety ciągle jeszcze wiele osób nie kupuje ich, ponieważ nie wiedza jak je przygotować i do czego wykorzystać.

Jak przyrządzić bataty?

Bataty gotowane
  • Nieobrane, umyte bataty wkładamy do zimnej, lekko osolonej wody.
  • Gotujemy do miękkości koło 30 minut.
  • Po ugotowaniu i odsączeniu, zdejmujemy łupinę.
  • Miąższ ugotowanych batatów powinien być miękki i sypki.
  • Bataty możemy w podobny sposób gotować na parze.
Bataty pieczone
  • Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza.
  • Bataty myjemy, suszymy i kroimy na kawałki .
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, polewamy oliwą i dodajemy ulubione zioła.
  • Wkładamy na blachę do pieczenia i pieczemy do miękkości przez około 20 minut.
Do czego wykorzystywać bataty?

Jest wiele pomysłów na wykorzystanie batatów, dobrze jest samemu spróbować ich w różnych formach:
  • Pure z gotowanych lub pieczonych słodkich ziemniaków,
  • Sałatki warzywne, czy z dodatkiem owoców na przykład suszonych
  • Gulasz mięsny z ich dodatkiem,
  • Frytki, czy talarki,
  • Zupy także zupy krem,
  • Desery i ciasta.
Jak wybrać bataty?
  • Bataty dość szybko się psują, dlatego też  podczas zakupów oglądajmy je dokładnie.
  • Wybierajmy bulwy o gładkiej, suchej łupinie, bez pęknięć i obtłuczeń.
  • W domu nie wkładajmy ich do lodówki, najlepiej sprawdzi się ciemne i chłodne miejsce.