W smaku bardzo przypominają tradycyjne gołąbki, jednak gołąbki bez zawijania to wersja dużo szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Całość przygotowania zajmuje nie więcej niż 1,5 godziny.
Przepis na gołąbki bez zawijania
Sekretem dobrych gołąbków bez zawijania jest starcie kapusty na tarce o grubych oczkach. To ona nadaje im wyjątkowego smaku. Oto jak zrobić gołąbki bez zawijania:- Do przygotowania wersji bez zawijania będą potrzebne: biała lub młoda kapusta, mięso mielone, jajka, cebula, sucha kasza lub ryż. Do zrobienia sosu potrzebujemy: koncentratu pomidorowego, bulionu, śmietany i przypraw (np. majeranku).
- Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, blanszujemy i dodajemy do mięsa mielonego.
- Cebulę siekamy na drobną kostkę, dodajemy wraz z jajkami i ryżem lub kaszą do mięsa.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Z masy formujemy kotlety i podsmażamy na patelni, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i zalewamy nimi gołąbki.
- Całość wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
- Po tym czasie gołąbki są gotowe do podania. Smacznego!