Jak zrobić chrupki kukurydziane?

Miękkie chrupki kukurydziane można podawać dzieciom od 5. miesiąca życia: smakują zarówno same, jak i maczane w Nutelli, czekoladzie, dżemie. Nie jest możliwe samodzielne przygotowanie ich w domu – trzeba posiadać ekstruder.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić chrupki kukurydziane?
fot. Fotolia
100 gramów chrupek kukurydzianych ma około 350 kalorii. Zawierają one dużo węglowodanów, a mało białka i tłuszczu.

Czy da się samodzielnie zrobić chrupki kukurydziane w domu

Chrupki kukurydziane powstają z dwóch składników: mąki kukurydzianej połączonej z wodą. Proces ich przygotowania - ekstruzja - jest dość skomplikowany i wymaga posiadania ekstrudera. To stosowane do celów spożywczych urządzenie przetwarza pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze składniki chrupek kukurydzianych, a następnie schładza je. Uwielbiana przez dzieci przekąska występuje w różnych smakach i może być bazą ciekawych i nieskomplikowanych deserów:
  • ciasta z masłem, miodem i krówkami,
  • mlecznej przekąski z mlekiem i dżemem,
  • masy z chrupek i masła czekoladowego bądź Nutelli.

Od którego miesiąca życia można podawać dziecku chrupki kukurydziane

Chrupki kukurydziane można zacząć podawać z umiarem nawet już 5-miesięcznym dzieciom. Ze względu na zawartość akrylamidu poleca się niekiedy wstrzymanie się z wprowadzaniem ich do diety aż do 9. miesiąca życia. Zaczyna się od małych ilości i kontroluje, czy dziecko nie będzie się krztusić. Dobrym wyborem są długie chrupki, którymi ciężko się zadławić. Łatwo się nie kruszą i nie kleją do dziecięcych rąk. W składzie nie powinny znajdować się: sól, cukier, barwniki czy dodatki zapachowe, a jedynie sama woda i kukurydza.