100 gramów chrupek kukurydzianych ma około 350 kalorii. Zawierają one dużo węglowodanów, a mało białka i tłuszczu.
Czy da się samodzielnie zrobić chrupki kukurydziane w domu
Chrupki kukurydziane powstają z dwóch składników: mąki kukurydzianej połączonej z wodą. Proces ich przygotowania - ekstruzja - jest dość skomplikowany i wymaga posiadania ekstrudera. To stosowane do celów spożywczych urządzenie przetwarza pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze składniki chrupek kukurydzianych, a następnie schładza je. Uwielbiana przez dzieci przekąska występuje w różnych smakach i może być bazą ciekawych i nieskomplikowanych deserów:
Od którego miesiąca życia można podawać dziecku chrupki kukurydziane
Chrupki kukurydziane można zacząć podawać z umiarem nawet już 5-miesięcznym dzieciom. Ze względu na zawartość akrylamidu poleca się niekiedy wstrzymanie się z wprowadzaniem ich do diety aż do 9. miesiąca życia. Zaczyna się od małych ilości i kontroluje, czy dziecko nie będzie się krztusić. Dobrym wyborem są długie chrupki, którymi ciężko się zadławić. Łatwo się nie kruszą i nie kleją do dziecięcych rąk. W składzie nie powinny znajdować się: sól, cukier, barwniki czy dodatki zapachowe, a jedynie sama woda i kukurydza.
Czy da się samodzielnie zrobić chrupki kukurydziane w domu
Chrupki kukurydziane powstają z dwóch składników: mąki kukurydzianej połączonej z wodą. Proces ich przygotowania - ekstruzja - jest dość skomplikowany i wymaga posiadania ekstrudera. To stosowane do celów spożywczych urządzenie przetwarza pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze składniki chrupek kukurydzianych, a następnie schładza je. Uwielbiana przez dzieci przekąska występuje w różnych smakach i może być bazą ciekawych i nieskomplikowanych deserów:
- ciasta z masłem, miodem i krówkami,
- mlecznej przekąski z mlekiem i dżemem,
- masy z chrupek i masła czekoladowego bądź Nutelli.
Od którego miesiąca życia można podawać dziecku chrupki kukurydziane
Chrupki kukurydziane można zacząć podawać z umiarem nawet już 5-miesięcznym dzieciom. Ze względu na zawartość akrylamidu poleca się niekiedy wstrzymanie się z wprowadzaniem ich do diety aż do 9. miesiąca życia. Zaczyna się od małych ilości i kontroluje, czy dziecko nie będzie się krztusić. Dobrym wyborem są długie chrupki, którymi ciężko się zadławić. Łatwo się nie kruszą i nie kleją do dziecięcych rąk. W składzie nie powinny znajdować się: sól, cukier, barwniki czy dodatki zapachowe, a jedynie sama woda i kukurydza.
Kucharz247
redakcja
Dzień dobry,
masz rację, gotowego przepisu brak, jednak chcąc udzielić odpowiedzi na zadawane przez internautów pytanie "jak zrobić chrupki kukurydziane" odpowiadamy: trzeba posiadać ekstruder. To też zawarte jest w treści porady.
Gdybyś natomiast znalazł przepis na domowe chrupki kukurydziane z pominięciem tego urządzenia i je zrobił, możesz dodać przepis, na pewno więcej osób z niego skorzysta :) Pozdrawiamy