Robimy jagodzianki!
Smakowite, puszyste i pełne owoców jagodzianki to idealny sposób na wakacyjny deser. Jeśli nie wiecie jak je zrobić, zapoznajcie się z naszą instrukcją!
Do przygotowania pachnących lasem jagodzianek potrzebować będziemy następujących produktów: mąki pszennej, cukru, mleka, margaryny, drożdży, żółtek jaj i oczywiście świeżych jagód. Opcjonalne przyda się również aromat waniliowy (lub laska wanilii).
Przygotowanie bułeczek zaczynamy od przebierania i mycia jagód - odsączamy je na cedzaku i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Następną czynnością jest przygotowanie ciasta na bułki. Drożdże rozkruszamy do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, dodajemy odrobinę cukru i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczoną letnią margarynę, żółtka, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko oraz cukier i aromat waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy dużą łyżką lub ręką - masa powinna być dość gęsta. Po wyrobieniu ciasto obsypać należy mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Fot. Fotolia
Ładnie wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę i dzielimy je na pół. Z każdej z połówek formujemy wałek i kroimy na plastry, z których następnie tworzymy placki. Na każdy wykładamy porcję jagód, posypujemy cukrem i zwijamy tworząc kształtną bułeczkę. Podrośnięte jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ich wierzch rozmąconym żółtkiem i wstawmy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Upieczone jagodzianki odstawiamy do przestudzenia.
Czym udekorować jagodzianki?
Jagodzianki same w sobie są pyszne i nie potrzebują dodatkowych ulepszeń. Jeśli jednak chcecie by na stole prezentowały się elegancko i zachęcały swym wyglądem do zjedzenia, przed wstawieniem do piekarnika posypcie je chrupiącą kruszonką!
Dobrym rozwiązaniem będzie także posypanie ich cukrem pudrem, posmarowanie lśniącym lukrem, a nawet płynną czekoladą! Całość wedle uznania udekorować można też kolorowymi cukiereczkami lub kawałkami owoców!
Główny składnik bułeczek - jagody
Dobroczynny wpływ jagód znany jest już od wieków. Owoce te wykorzystywane były przy problemach żołądkowych i zatruciach. Obecnie właściwości lecznicze jagód doceniane są w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Co takiego kryją w sobie te niebywale smaczne owoce?
Fot. Fotolia
Jagody zawierają znaczne ilości witaminy A, C, B1, B2, PP, E a także cenne pierwiastki takie jak potas, wapń czy magnez. Zjadane regularnie korzystnie wpływają na oczy, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jagody to również wspaniałe lekarstwo na biegunki i złe trawienie. Wykazują także działanie przeciwbakteryjne i odtruwające.
Jagodowe propozycje
Jeśli wybieracie się na spacer po lesie, koniecznie zabierzcie ze sobą pojemnik na smakowite jagody - o tej porze roku jest ich całe mnóstwo! Uzbierane przez siebie owoce wykorzystać możecie do najróżniejszych dań, zarówno wytrawnych, jak i wypieków czy deserów. Nie macie na nie kulinarnego pomysłu? Zajrzyjcie do naszego działu z jagodami!
Wśród naszych receptur, na szczególną uwagę zasługuje pomysł na czarne serca - jagodzianki. Te cudownie wyglądające bułeczki będą wprost idealne na letnie przyjęcie z przyjaciółmi!
Serdecznie zachęcamy Was także do skosztowania miękkich i puszystych jagodzianek na twarożku - sami sprawdźcie czy potrafcie im się oprzeć!
Fot. Fotolia
Nam jagodzianki najbardziej smakują na ciepło polane słodkim lukrem, oczywiście w towarzystwie szklanki zimnego mleka! A Wy w jakiej odsłonie lubicie je najbardziej? Czekamy na Wasze opinie na temat jagodzianek i... smakowite przepisy!
Smakowite, puszyste i pełne owoców jagodzianki to idealny sposób na wakacyjny deser. Jeśli nie wiecie jak je zrobić, zapoznajcie się z naszą instrukcją!
Do przygotowania pachnących lasem jagodzianek potrzebować będziemy następujących produktów: mąki pszennej, cukru, mleka, margaryny, drożdży, żółtek jaj i oczywiście świeżych jagód. Opcjonalne przyda się również aromat waniliowy (lub laska wanilii).
Przygotowanie bułeczek zaczynamy od przebierania i mycia jagód - odsączamy je na cedzaku i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Następną czynnością jest przygotowanie ciasta na bułki. Drożdże rozkruszamy do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, dodajemy odrobinę cukru i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczoną letnią margarynę, żółtka, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko oraz cukier i aromat waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy dużą łyżką lub ręką - masa powinna być dość gęsta. Po wyrobieniu ciasto obsypać należy mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Fot. Fotolia
Ładnie wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę i dzielimy je na pół. Z każdej z połówek formujemy wałek i kroimy na plastry, z których następnie tworzymy placki. Na każdy wykładamy porcję jagód, posypujemy cukrem i zwijamy tworząc kształtną bułeczkę. Podrośnięte jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ich wierzch rozmąconym żółtkiem i wstawmy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Upieczone jagodzianki odstawiamy do przestudzenia.
Czym udekorować jagodzianki?
Jagodzianki same w sobie są pyszne i nie potrzebują dodatkowych ulepszeń. Jeśli jednak chcecie by na stole prezentowały się elegancko i zachęcały swym wyglądem do zjedzenia, przed wstawieniem do piekarnika posypcie je chrupiącą kruszonką!
Dobrym rozwiązaniem będzie także posypanie ich cukrem pudrem, posmarowanie lśniącym lukrem, a nawet płynną czekoladą! Całość wedle uznania udekorować można też kolorowymi cukiereczkami lub kawałkami owoców!
Główny składnik bułeczek - jagody
Dobroczynny wpływ jagód znany jest już od wieków. Owoce te wykorzystywane były przy problemach żołądkowych i zatruciach. Obecnie właściwości lecznicze jagód doceniane są w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Co takiego kryją w sobie te niebywale smaczne owoce?
Fot. Fotolia
Jagody zawierają znaczne ilości witaminy A, C, B1, B2, PP, E a także cenne pierwiastki takie jak potas, wapń czy magnez. Zjadane regularnie korzystnie wpływają na oczy, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jagody to również wspaniałe lekarstwo na biegunki i złe trawienie. Wykazują także działanie przeciwbakteryjne i odtruwające.
Jagodowe propozycje
Jeśli wybieracie się na spacer po lesie, koniecznie zabierzcie ze sobą pojemnik na smakowite jagody - o tej porze roku jest ich całe mnóstwo! Uzbierane przez siebie owoce wykorzystać możecie do najróżniejszych dań, zarówno wytrawnych, jak i wypieków czy deserów. Nie macie na nie kulinarnego pomysłu? Zajrzyjcie do naszego działu z jagodami!
Wśród naszych receptur, na szczególną uwagę zasługuje pomysł na czarne serca - jagodzianki. Te cudownie wyglądające bułeczki będą wprost idealne na letnie przyjęcie z przyjaciółmi!
Serdecznie zachęcamy Was także do skosztowania miękkich i puszystych jagodzianek na twarożku - sami sprawdźcie czy potrafcie im się oprzeć!
Fot. Fotolia
Nam jagodzianki najbardziej smakują na ciepło polane słodkim lukrem, oczywiście w towarzystwie szklanki zimnego mleka! A Wy w jakiej odsłonie lubicie je najbardziej? Czekamy na Wasze opinie na temat jagodzianek i... smakowite przepisy!
Magdalena88
Jagodowa