Pad thai to potrawa, która ponoć do Tajlandii przywędrowała z południowych Chin. Jej nazwa dosłownie oznacza: „makaron smażony po Tajsku”. Te klasyczne danie z woka jest przykładem tzw. street food, czyli jedzenia ulicznego, sprzedawanego na straganach. Można je przygotować z tofu, krewetkami oraz, co w wersji polskiej jest najpopularniejsze – z kurczakiem. Jak zrobić domowe pad thai?
Przepis na pad thai z kurczakiem
1. Przygotuj:
3. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej mocno olej. Wrzuć na niego posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż.
4. Kurczaka pokrój w cienkie paski, wrzuć na patelnię lub wok, dodaj dwa jajka. Gdy się zetną, dorzuć makaron i kiełki fasoli.
5. W misce wymieszaj pastę z tamaryndowca, sos rybny lub ostrygowy, chilli i imbir. Sosem polej pad thai i całość podsmaż.
6. Na koniec potrawę skrop sokiem z limonki i posyp obficie orzechami. Smaż jeszcze chwilę i podawaj gorące. Danie możesz udekorować posiekanym drobno szczypiorkiem. Smacznego!
Fotolia
Co dodać do pad thai?
Pad thai to jedno z tych dań, które można przygotować na setki różnych sposobów. Nie ulega wątpliwości, że stanowi sztandarową potrawę kuchni tajskiej. Robi się ją szybko i z użyciem dowolnych składników. Najistotniejszym elementem jest makaron ryżowy, który stanowi podstawę dania. Pozostałe elementy są czysto umowne. Z czym zatem można zrobić pad thai?
W Tajlandii najpopularniejszym dodatkami do tego dania są tofu i jajka. Ser sojowy może być wykorzystany zamiast dodatku mięsnego lub łączony z kurczakiem czy krewetkami. Zaletą jajek i tofu jest fakt, iż bardzo dobrze chłoną smaki pozostałych dodatków, dając nam je w wyjątkowo skoncentrowanej dawce.
Fotolia
Innym dodatkiem, bez którego Tajowie nie wyobrażają sobie pad thai, jest pasta z tamaryndowca. Czym jest tamaryndowiec? To wielkie drzewo rosnące na terenie Azji, Ameryki Środkowej oraz na Jamajce. Charakteryzują je długie strąki, w których znajdują się podobne do daktyli owoce. W smaku są słodko-kwaśne, dzięki czemu pasta z nich stworzona idealnie nadaje się do dań kuchni azjatyckiej.
Jakie dodatki są zatem fakultatywne? Cóż zamiast czerwonej cebuli można wykorzystać szalotkę a imbir całkowicie wykluczyć, podobnie czosnek. Zamiast nich można do tej potrawy dorzucić nieco papryki i szczypiorku. Warto zadbać o to, by pad thai nie był całkowicie łagodny – w Tajlandii dominują mocne smaki. Dlatego jeśli nie lubisz ostrości papryki, zastąp ją pieprzem kajeńskim lub tradycyjnym. W ten sposób uzyskasz idealną potrawę rodem z Azji!
Jedliście kiedykolwiek pad thai? A jeśli tak, to czy skusiliście się, aby samodzielnie tę potrawę przygotować? Podzielcie się w komentarzach swoimi ulubionymi przepisami na to danie!
Przepis na pad thai z kurczakiem
1. Przygotuj:
- 200g makaronu ryżowego (wstążki);
- 2 filety z kurczaka;
- 0,5 czerwonej cebuli;
- 3 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego;
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca;
- 2 jajka;
- 0,5 limonki;
- Olej;
- 0,5 łyżeczki papryki chilli w proszku;
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów ziemnych;
- 100 g kiełków fasoli mung;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczkę posiekanego imbiru.
3. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej mocno olej. Wrzuć na niego posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż.
4. Kurczaka pokrój w cienkie paski, wrzuć na patelnię lub wok, dodaj dwa jajka. Gdy się zetną, dorzuć makaron i kiełki fasoli.
5. W misce wymieszaj pastę z tamaryndowca, sos rybny lub ostrygowy, chilli i imbir. Sosem polej pad thai i całość podsmaż.
6. Na koniec potrawę skrop sokiem z limonki i posyp obficie orzechami. Smaż jeszcze chwilę i podawaj gorące. Danie możesz udekorować posiekanym drobno szczypiorkiem. Smacznego!
Fotolia
Co dodać do pad thai?
Pad thai to jedno z tych dań, które można przygotować na setki różnych sposobów. Nie ulega wątpliwości, że stanowi sztandarową potrawę kuchni tajskiej. Robi się ją szybko i z użyciem dowolnych składników. Najistotniejszym elementem jest makaron ryżowy, który stanowi podstawę dania. Pozostałe elementy są czysto umowne. Z czym zatem można zrobić pad thai?
W Tajlandii najpopularniejszym dodatkami do tego dania są tofu i jajka. Ser sojowy może być wykorzystany zamiast dodatku mięsnego lub łączony z kurczakiem czy krewetkami. Zaletą jajek i tofu jest fakt, iż bardzo dobrze chłoną smaki pozostałych dodatków, dając nam je w wyjątkowo skoncentrowanej dawce.
Fotolia
Innym dodatkiem, bez którego Tajowie nie wyobrażają sobie pad thai, jest pasta z tamaryndowca. Czym jest tamaryndowiec? To wielkie drzewo rosnące na terenie Azji, Ameryki Środkowej oraz na Jamajce. Charakteryzują je długie strąki, w których znajdują się podobne do daktyli owoce. W smaku są słodko-kwaśne, dzięki czemu pasta z nich stworzona idealnie nadaje się do dań kuchni azjatyckiej.
Jakie dodatki są zatem fakultatywne? Cóż zamiast czerwonej cebuli można wykorzystać szalotkę a imbir całkowicie wykluczyć, podobnie czosnek. Zamiast nich można do tej potrawy dorzucić nieco papryki i szczypiorku. Warto zadbać o to, by pad thai nie był całkowicie łagodny – w Tajlandii dominują mocne smaki. Dlatego jeśli nie lubisz ostrości papryki, zastąp ją pieprzem kajeńskim lub tradycyjnym. W ten sposób uzyskasz idealną potrawę rodem z Azji!
Jedliście kiedykolwiek pad thai? A jeśli tak, to czy skusiliście się, aby samodzielnie tę potrawę przygotować? Podzielcie się w komentarzach swoimi ulubionymi przepisami na to danie!
SylaUla
marcinka