Jak zrobić młodą kapustę z koperkiem?

Młodą kapustę należy posiekać i poddusić z cebulą, wodą i przyprawami w garnku. Pod koniec gotowania dodaje się koperek i zasmażkę.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić młodą kapustę z koperkiem?
fot. Fotolia
Młoda kapusta to jedno z bardziej lubianych warzyw Polaków. Można z niej przygotować pyszną sałatkę na ciepło, która pasuje do szeregu potraw. Przyrządzenie tego specjału nie zajmuje dużo czasu a smak naprawdę jest wart grzechu. 
 
Jak zrobić młodą kapustę?
 
Młoda kapusta nie wymaga tak długiej obróbki termicznej jak ta późniejszych odmian. Dlatego chętnie przerabiamy ją na dodatek do obiadu. Jak zrobić z niej pyszne danie?
  • Do przygotowania kapusty z koperkiem będą potrzebne: młoda kapusta, świeży koperek, woda, sól,  cebula, ziele angielskie, liść laurowy. 
  • Kapustę pozbawiamy zniszczonych liści, drobno szatkujemy i wrzucamy do garnka. 
  • Cebulę obieramy, siekamy w kostkę lub piórka i przerzucamy do kapusty.
  • Warzywa podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem.
  • Pod koniec dodajemy przyprawy i posiekany drobno koperek. Smacznego!
Jak zrobić zasmażkę do kapusty?
 
Kiedy powyższy wariant wydaje nam się zbyt płynny, zawsze można do niego dodać zasmażkę. Tak zrobiona kapusta zasmażana z pewnością przypadnie niejednej osobie do gustu. Jak zrobić zasmażkę?
  • Do przygotowania zasmażki będą potrzebne: masło, bułka tarta lub mąka (zwykła lub bezglutenowa).
  • Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy do niego łyżkę bułki tartej lub mąki.
  • Całość intensywnie mieszamy i podsmażamy.
  • Jeśli zasmażka wydaje nam się za rzadka – dodajemy więcej suchego składnika.
  • Zasmażkę dodajemy do kapusty po zredukowaniu w niej ilości płynów i chwilę dusimy aż danie zgęstnieje. Smacznego!
Do czego podawać zasmażaną kapustę?
 
Zasmażana kapusta doskonale sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych. Świetnie smakuje zarówno z tradycyjnie usmażonym kotletem schabowym, jak i pieczeniami. Raczej nie dodaje się jej do dań rybnych czy tych z owoców morza.