Paprykarz to potrawa, do której często podchodzimy sentymentalnie, ileś lat wstecz był wielkim przysmakiem. Teraz dobrze przygotować go samodzielnie w domu, wtedy smak będzie nadal wyjątkowy.
Jak zrobić paprykarz?
Składniki:
Paprykarz możemy przygotować za każdym razem inaczej:
Jak zrobić paprykarz?
Składniki:
- 1 makrele wędzoną
- 1 woreczek ryżu
- 1 dużą cebulę
- 1 średnią marchew
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczkę papryki ostrej
- 1 łyżeczkę papryki słodkiej
- 1 łyżeczkę sosu sojowego
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 3 liście laurowe
- 1 puszkę pomidorów bez skórki
- 3 łyżeczki koncentratu
- 5 łyżek oleju
- odrobina wody do podlania
- Ryż gotujemy do miękkości,
- Obieramy cebulę i czosnek, siekamy,
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do niej cebulę, czosnek, podsmażamy chwilkę, dodajemy paprykę ostrą, słodką i liście laurowe,
- Obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach, dorzucamy na patelnie, mieszamy,
- Dorzucamy pomidory z puszki i 3 łyżki koncentratu oraz łyżeczkę sosu sojowego,
- Podlewamy odrobiną wody doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i dusimy ok 15 minut,
- W tym czasie dokładnie obieramy makrele z ości,
- Dodajemy na patelnie torebkę ugotowanego ryżu oraz obraną makrele jeszcze chwilkę dusimy,
- wyciągamy liście laurowe i doprawiamy do smaku,
- Gdy ostygnie wkładamy do słoików i wstawiamy do lodówki.
Paprykarz możemy przygotować za każdym razem inaczej:
- Zamiast ryżu możemy użyć kaszy jaglanej lub białej kaszy gryczanej.
- Makrelę zamieńmy na tuńczyka z puszki lub świeżego, usmażonego dorsza.
- Osoby pozostające na diecie wegetariańskiej mogą pominąć rybę przyrządzić paprykarz z samymi warzywami.