Jeśli jesteś fanem sałatek makaronowych, lecz masz serdecznie dość czekania aż kluski się ugotują, jest na to sposób. Wystarczy, że od czasu do czasu zamienisz tradycyjny makaron... na ten z zupek chińskich. Robi się go błyskawicznie, dzięki czemu pyszny i pożywny obiad możesz przygotować w zaledwie kwadrans. Zresztą - sprawdź naszą propozycję!
Szybka sałatka z zupek chińskich
Brakuje Ci czasu na gotowanie a chcesz zjeść coś pożywnego? W takim razie koniecznie wypróbuj nasz patent na sałatkę z makaronu z zupek chińskich. Nie pożałujesz!
1. Przygotuj: 2 zupki chińskie (makaron), 1 łyżeczkę octu, 1 łyżkę majonezu, 1 pora, 1 marchewkę, 4 plasterki szynki konserwowej, 1 czerwoną paprykę, 1 dużego ogórka kiszonego, 0,5 puszki kukurydzy konserwowej, sól i pieprz do smaku.
2. Do miski rozkrusz makaron z zupek chińskich, zalej wrzątkiem i przykryj talerzem. Po paru minutach go odcedź i ponownie wrzuć do miski.
3. Pora, marchewkę, paprykę i ogórka pokrój w plasterki lub kostkę i dodaj do makaronu.
4. Szynkę pokrój w kostkę, kukurydzę odcedź z zalewy i oba składniki dorzuć do sałatki.
5. W salaterce wymieszaj majonez, ocet, sól i pieprz. Gotowym sosem polej sałatkę i całość dokładnie wymieszaj.
6. Miskę wsadź do lodówki, by całość się przegryzła. Po godzinie możesz już zajadać się pyszną sałatką. Smacznego!
Fot. Fotolia
Co z przyprawami?
Skoro sałatka z zupek chińskich a nie z samego makaronu, to może warto także sięgnąć po zawarte w każdym opakowaniu przyprawy i tłuszcz? Otóż okazuje się, że w niektórych wariantach jest to pożądane. W jaki sposób wykorzystać całą zupkę chińską?
Przyprawy sypkie zawarte w opakowaniu można zastosować na dwa sposoby. Pierwszy jest oczywisty - wystarczy wymieszać je z majonezem lub jogurtem naturalnym, by stworzyć oryginalny sos. Szczególnie, że każdy smak zupki to zupełnie inny zestaw przypraw. Drugą opcją jest wykorzystanie ich do doprawienia tofu lub kurczaka, które następnie chcemy podsmażyć na patelni. Taka przyprawa z pewnością podrasuje smak tych dodatków, jednocześnie nie wpływając na całokształt dania.
W przypadku olejów zdania są podzielone - część osób uważa, że nie należy z nich w ogóle korzystać. Jednak jeśli masz ochotę czymś zastąpić swój tłuszcz do smażenia, jak najbardziej możesz posłużyć się tym z zupki chińskiej. Szczególnie, że bardzo często i on jest "naładowany" smakiem. Olej można wykorzystać także do sosów - wystarczy wymieszać go z odrobiną wody i octu, tworząc ciekawą odmianę winegretu.
Fot. Fotolia
Skomponuj idealną sałatkę!
Zastanawiasz się w jaki sposób skomponować własną sałatkę z makaronem z zupek chińskich, lecz nie wiesz po jakie składniki sięgać? Bez obaw - zerknij na nasze propozycje!
Masz ochotę na świeże warzywa? Z makaronem z zupek chińskich najlepiej komponują się marchewki, por, cebula czy też pomidory. Znacznie lepszym pomysłem są wszelkiego rodzaju marynaty - pieczarki, ogórki kiszone czy też papryka konserwowa to produkty po które warto sięgać, kiedy masz ochotę na sałatkę. Ich kwaskowatość sprawi, że kompozycja nabierze odpowiedniej intensywności i wyrazistości. Warto sięgnąć także po warzywa puszkowane czy gotowane - groszek, kukurydzę, brokuła czy też fasolę. Jeśli połączysz warzywa z każdej kategorii to stworzysz istną kopalnię witamin!
Oprócz warzyw możesz także sięgnąć po sery i wędliny. Dobrym patentem okazują się zarówno zwykłe sery żółte, takie jak gouda czy emmentaler, jak i twarde pleśniowe, takie jak rokpol czy gorgonzola. W przypadku wędlin również jest spora dowolność - oprócz wspomnianej szynki konserwowej dobrze sprawdzą się szynki wieprzowe oraz wędliny z drobiu. Jeśli masz pod ręką kawałek suchej kiełbasy - również możesz ją wykorzystać, podobnie zresztą jak smażony boczek.
Dobra sałatka nie powinna być sucha - dlatego zadbaj także o odpowiedni dressing. Dobrym pomysłem są sosy na bazie majonezu - nadają całości konkretnego smaku i dobrze scalają poszczególne składniki. Możesz sięgnąć także po jogurt naturalny, keczup i musztardę. Tak naprawdę nie jest istotne co będzie głównym składnikiem sosu - najważniejsze, aby był on lekko kwaśny i wyrazisty. Zbyt lekkie sosy, w stylu samej oliwy lub jogurtu bez dodatków sprawią, że sałatka będzie nijaka.
A Wy co sądzicie na temat sałatek przygotowywanych z zupek chińskich? Wykorzystujecie ten rodzaj makaronu czy może wolicie wersję tradycyjną? Jesteśmy ciekawi Waszego zdania na ten temat!
Szybka sałatka z zupek chińskich
Brakuje Ci czasu na gotowanie a chcesz zjeść coś pożywnego? W takim razie koniecznie wypróbuj nasz patent na sałatkę z makaronu z zupek chińskich. Nie pożałujesz!
1. Przygotuj: 2 zupki chińskie (makaron), 1 łyżeczkę octu, 1 łyżkę majonezu, 1 pora, 1 marchewkę, 4 plasterki szynki konserwowej, 1 czerwoną paprykę, 1 dużego ogórka kiszonego, 0,5 puszki kukurydzy konserwowej, sól i pieprz do smaku.
2. Do miski rozkrusz makaron z zupek chińskich, zalej wrzątkiem i przykryj talerzem. Po paru minutach go odcedź i ponownie wrzuć do miski.
3. Pora, marchewkę, paprykę i ogórka pokrój w plasterki lub kostkę i dodaj do makaronu.
4. Szynkę pokrój w kostkę, kukurydzę odcedź z zalewy i oba składniki dorzuć do sałatki.
5. W salaterce wymieszaj majonez, ocet, sól i pieprz. Gotowym sosem polej sałatkę i całość dokładnie wymieszaj.
6. Miskę wsadź do lodówki, by całość się przegryzła. Po godzinie możesz już zajadać się pyszną sałatką. Smacznego!
Fot. Fotolia
Co z przyprawami?
Skoro sałatka z zupek chińskich a nie z samego makaronu, to może warto także sięgnąć po zawarte w każdym opakowaniu przyprawy i tłuszcz? Otóż okazuje się, że w niektórych wariantach jest to pożądane. W jaki sposób wykorzystać całą zupkę chińską?
Przyprawy sypkie zawarte w opakowaniu można zastosować na dwa sposoby. Pierwszy jest oczywisty - wystarczy wymieszać je z majonezem lub jogurtem naturalnym, by stworzyć oryginalny sos. Szczególnie, że każdy smak zupki to zupełnie inny zestaw przypraw. Drugą opcją jest wykorzystanie ich do doprawienia tofu lub kurczaka, które następnie chcemy podsmażyć na patelni. Taka przyprawa z pewnością podrasuje smak tych dodatków, jednocześnie nie wpływając na całokształt dania.
W przypadku olejów zdania są podzielone - część osób uważa, że nie należy z nich w ogóle korzystać. Jednak jeśli masz ochotę czymś zastąpić swój tłuszcz do smażenia, jak najbardziej możesz posłużyć się tym z zupki chińskiej. Szczególnie, że bardzo często i on jest "naładowany" smakiem. Olej można wykorzystać także do sosów - wystarczy wymieszać go z odrobiną wody i octu, tworząc ciekawą odmianę winegretu.
Fot. Fotolia
Skomponuj idealną sałatkę!
Zastanawiasz się w jaki sposób skomponować własną sałatkę z makaronem z zupek chińskich, lecz nie wiesz po jakie składniki sięgać? Bez obaw - zerknij na nasze propozycje!
Masz ochotę na świeże warzywa? Z makaronem z zupek chińskich najlepiej komponują się marchewki, por, cebula czy też pomidory. Znacznie lepszym pomysłem są wszelkiego rodzaju marynaty - pieczarki, ogórki kiszone czy też papryka konserwowa to produkty po które warto sięgać, kiedy masz ochotę na sałatkę. Ich kwaskowatość sprawi, że kompozycja nabierze odpowiedniej intensywności i wyrazistości. Warto sięgnąć także po warzywa puszkowane czy gotowane - groszek, kukurydzę, brokuła czy też fasolę. Jeśli połączysz warzywa z każdej kategorii to stworzysz istną kopalnię witamin!
Oprócz warzyw możesz także sięgnąć po sery i wędliny. Dobrym patentem okazują się zarówno zwykłe sery żółte, takie jak gouda czy emmentaler, jak i twarde pleśniowe, takie jak rokpol czy gorgonzola. W przypadku wędlin również jest spora dowolność - oprócz wspomnianej szynki konserwowej dobrze sprawdzą się szynki wieprzowe oraz wędliny z drobiu. Jeśli masz pod ręką kawałek suchej kiełbasy - również możesz ją wykorzystać, podobnie zresztą jak smażony boczek.
Dobra sałatka nie powinna być sucha - dlatego zadbaj także o odpowiedni dressing. Dobrym pomysłem są sosy na bazie majonezu - nadają całości konkretnego smaku i dobrze scalają poszczególne składniki. Możesz sięgnąć także po jogurt naturalny, keczup i musztardę. Tak naprawdę nie jest istotne co będzie głównym składnikiem sosu - najważniejsze, aby był on lekko kwaśny i wyrazisty. Zbyt lekkie sosy, w stylu samej oliwy lub jogurtu bez dodatków sprawią, że sałatka będzie nijaka.
A Wy co sądzicie na temat sałatek przygotowywanych z zupek chińskich? Wykorzystujecie ten rodzaj makaronu czy może wolicie wersję tradycyjną? Jesteśmy ciekawi Waszego zdania na ten temat!