Śledzie to przysmak często serwowany w polskiej kuchni. Przygotowywane są zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Z dodatkiem śmietany królują na świątecznym stole w akompaniamencie innych dań wigilijnych. Sprawdźcie, jak przygotować śledzie w śmietanie, aby miały odpowiedni smak!
Przepis na śledzie w śmietanie
Jeżeli nie lubimy jabłek, śledzie możemy łączyć z ananasami czy brzoskwiniami z puszki, które świetnie komponują się w daniu. Chcąc wprowadzić nieco bardziej wytrawny akcent, nadadzą się do tego ogórki konserwowe pokrojone w kostkę.
Jak zrobić śledzie pod pierzynką?
Jeżeli chcemy, aby smaki lepiej połączyły się, warto włożyć śledzie na 24 godziny do lodówki.
Jakie wybrać śledzie?
Przepis na śledzie w śmietanie
- Do przygotowania potrzebne będą śledzie typu Matias, jabłka, śmietana 18%, ocet, cukier, szczypta soli i świeżo zmielony pieprz. Uprzednio marynujemy śledzie w occie.
- Następnie obieramy i kroimy jabłko w drobną kostkę. Wybierajmy słodkie odmiany typu Ligol lub Lobo.
- Mieszamy w małej misce śmietanę z solą i pieprzem, a następnie dorzucamy jabłka. Śledzie polewamy przygotowaną mieszanką.
Jeżeli nie lubimy jabłek, śledzie możemy łączyć z ananasami czy brzoskwiniami z puszki, które świetnie komponują się w daniu. Chcąc wprowadzić nieco bardziej wytrawny akcent, nadadzą się do tego ogórki konserwowe pokrojone w kostkę.
Jak zrobić śledzie pod pierzynką?
- Do przygotowania potrzebne będą śledzie typu Matias, sok z cytryny, olej, buraki, ogórki kiszone lub konserwowe, jajka, ziemniaki, ser żółty, cebula, majonez, musztarda sarepska lub miodowa oraz świeżo zmielony pieprz i szczypta soli.
- Najpierw należy zamarynować śledzie w soku z cytryny. Mieszamy je z musztardą, olejem oraz drobno posiekaną cebulą i odstawiamy do namoczenia. Z wierzchu smarujemy majonezem.
- Następnie obieramy buraki i ziemniaki i gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie. Osobno gotujemy jajka na twardo. Kroimy ziemniaki, ogórki i jajka w drobną kostkę. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Całość wykładamy warstwami na śledzie i smarujemy wierzch majonezem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Jeżeli chcemy, aby smaki lepiej połączyły się, warto włożyć śledzie na 24 godziny do lodówki.
Jakie wybrać śledzie?
- Matiasy, matjasy - to obrane ze skóry śledzie, który były uprzednio moczone w stężonej solance. Należy zwrócić szczególną uwagę na ich kolor – wybierajmy te o białawym zabarwieniu. Unikajmy pożółkłych odmian.
- Śledzie marynowane - to marynowane filety śledziowe, które kupimy w zalewie octowej. Najczęściej są sprzedawane z dodatkami – cebulą, suszonymi owocami lub ziołami.