Szczaw posiada szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Jego charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak, wykorzystujemy głównie do robienia zupy szczawiowej lub zielonego barszczu. Takimi przysmakami możemy cieszyć się nawet zimą, o ile, odpowiednio zawekujemy tę roślinę.
Jak zrobić szczaw na zimę?
Przygotowanie szczawiu do słoików nie jest trudne. Wystarczy mniej niż godzina, by móc cieszyć się zimą ze smaku zupy szczawiowej. Jak to zrobić?
- Do przygotowania szczawiu do słoików będą potrzebne: szczaw (dość dużo, bo zmniejsza swoją objętość podczas gotowania), woda i sól.
- Szczaw dokładnie przebieramy – należy zostawić jedynie młode, nieuszkodzone liście.
- Roślinę płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, by wypłukać piasek.
- Wlewamy wodę do garnka, delikatnie solimy i stawiamy na palniku.
- Szczaw siekamy i dorzucamy partiami do garnka.
- Gdy całość się zagotuje – przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy.
Jak zawekować szczaw?
Mając gorący szczaw, samo wekowanie nie powinno przysporzyć już żadnych problemów. Wystarczy bowiem przełożyć go do słoików, mocno je zakręcić i odwrócić do góry dnem. Kiedy ostygną, odwracamy je we właściwą stronę – denka powinny się zassać. Gdy tak się nie stanie, można również je zapasteryzować. Wówczas słoiki wkładamy do wyłożonego gazą garnka, zalewamy wodą do ¾ ich wysokości i gotujemy (licząc od momentu zagotowania się wody) ok. 20-30 minut.