Tofu to serek sojowy często wykorzystywany w kuchni przez wegetarian, choć przypadnie do gustu także osobom spożywającym produkty nabiałowe. Zazwyczaj kupujemy go w sklepie jednak można przygotować tofu samodzielnie w domu.
Składniki do przyrządzenia tofu
Tofu przechowujemy do sześciu dni w lodówce. Wkładamy je do miseczki, zalewamy czystą przegotowaną wodą. Co dwa dni wodę wymieniamy na świeżą.
Składniki do przyrządzenia tofu
- 2 szklanki soi
 - 8 szklanek wody
 - 1 łyżeczka soli
 - 2 niepełne łyżki soku z cytryny
 
- Soję moczymy w wodzie przez noc, następnie wyrzucamy na sitko i płuczemy,
 - Szklankę soi wrzucamy do blendera, dolewamy 2 szklanki wody i drobno mielimy,
 - Na wysokim garnku kładziemy sitko, które wykładamy dodatkowo gazą,
 - Wyrzucamy do sitka zawartość blendera,
 - Czekamy aż płyn zleci do garnka, następnie ziarna wyciskamy skręcając mocno gazę,
 - Przekładamy je ponownie do blendera, dodajmy tyle samo wody i ponownie miksujemy,
 - Ponownie wrzucamy wszystko na gazę i wykręcamy,
 - Z 2 szklanką ziaren postępujemy tak samo.
 - Wyprodukowane mleko stawiamy na mały gaz,
 - Dodajemy łyżeczkę soli i powoli zagotowujemy,
 - Do gorącego mleka wlewamy powoli sok z cytryny i przy tym bardzo delikatnie mieszamy okrężnymi ruchami,
 - Odstawiamy mleko na pięć minut, by mleko się ścięło,
 - Przygotowujemy garnek i sitko wyłożone pieluszką tetrową,
 - Serek tofu wlewamy delikatnie na sitko, lekko odciskamy z nadmiaru płynu,
 - Pieluszkę związujemy sznurkiem i wieszamy do całkowitego okapania
 - Po około 4 godzinach jest on gotowy do spożycia.
 
- Żeby otrzymać bardziej zwarty serek odciskamy go jeszcze dodatkowo ręką gdy już będzie wisiał i okapywał.
 - Żeby otrzymać serek z ziołami lub ulubionymi dodatkami po zagotowaniu mleka przed wlaniem soku z cytryny wsypujemy tymianek, czy czarnuszkę.
 - Żeby otrzymać serek do wykorzystania na słodko, na przykład do deserów lub sernika pomijamy sól.
 
Tofu przechowujemy do sześciu dni w lodówce. Wkładamy je do miseczki, zalewamy czystą przegotowaną wodą. Co dwa dni wodę wymieniamy na świeżą.
Jagodowa