Tofu to serek sojowy często wykorzystywany w kuchni przez wegetarian, choć przypadnie do gustu także osobom spożywającym produkty nabiałowe. Zazwyczaj kupujemy go w sklepie jednak można przygotować tofu samodzielnie w domu.
Składniki do przyrządzenia tofu
Tofu przechowujemy do sześciu dni w lodówce. Wkładamy je do miseczki, zalewamy czystą przegotowaną wodą. Co dwa dni wodę wymieniamy na świeżą.
Składniki do przyrządzenia tofu
- 2 szklanki soi
- 8 szklanek wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 niepełne łyżki soku z cytryny
- Soję moczymy w wodzie przez noc, następnie wyrzucamy na sitko i płuczemy,
- Szklankę soi wrzucamy do blendera, dolewamy 2 szklanki wody i drobno mielimy,
- Na wysokim garnku kładziemy sitko, które wykładamy dodatkowo gazą,
- Wyrzucamy do sitka zawartość blendera,
- Czekamy aż płyn zleci do garnka, następnie ziarna wyciskamy skręcając mocno gazę,
- Przekładamy je ponownie do blendera, dodajmy tyle samo wody i ponownie miksujemy,
- Ponownie wrzucamy wszystko na gazę i wykręcamy,
- Z 2 szklanką ziaren postępujemy tak samo.
- Wyprodukowane mleko stawiamy na mały gaz,
- Dodajemy łyżeczkę soli i powoli zagotowujemy,
- Do gorącego mleka wlewamy powoli sok z cytryny i przy tym bardzo delikatnie mieszamy okrężnymi ruchami,
- Odstawiamy mleko na pięć minut, by mleko się ścięło,
- Przygotowujemy garnek i sitko wyłożone pieluszką tetrową,
- Serek tofu wlewamy delikatnie na sitko, lekko odciskamy z nadmiaru płynu,
- Pieluszkę związujemy sznurkiem i wieszamy do całkowitego okapania
- Po około 4 godzinach jest on gotowy do spożycia.
- Żeby otrzymać bardziej zwarty serek odciskamy go jeszcze dodatkowo ręką gdy już będzie wisiał i okapywał.
- Żeby otrzymać serek z ziołami lub ulubionymi dodatkami po zagotowaniu mleka przed wlaniem soku z cytryny wsypujemy tymianek, czy czarnuszkę.
- Żeby otrzymać serek do wykorzystania na słodko, na przykład do deserów lub sernika pomijamy sól.
Tofu przechowujemy do sześciu dni w lodówce. Wkładamy je do miseczki, zalewamy czystą przegotowaną wodą. Co dwa dni wodę wymieniamy na świeżą.
Jagodowa