Jak zrobić tofu?

  • 1

Do przyrządzenia domowego tofu potrzebujemy jedynie ziaren soi, wody, soli i soku z cytryny. Do tego jeszcze odrobina cierpliwości i będziemy mogli się cieszyć domowym serkiem sojowym.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić tofu?
fot. fotolia
Tofu to serek sojowy często wykorzystywany w kuchni przez wegetarian, choć przypadnie do gustu także osobom spożywającym produkty nabiałowe. Zazwyczaj kupujemy go w sklepie jednak można przygotować tofu samodzielnie w domu.

Składniki do przyrządzenia tofu
  • 2 szklanki soi
  • 8 szklanek wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 niepełne łyżki soku z cytryny
Jak zrobić tofu?
  • Soję moczymy w wodzie przez noc, następnie wyrzucamy na sitko i płuczemy,
  • Szklankę soi wrzucamy do blendera, dolewamy 2 szklanki wody i drobno mielimy,
  • Na wysokim garnku kładziemy  sitko, które wykładamy dodatkowo gazą,
  • Wyrzucamy do sitka zawartość blendera,
  • Czekamy aż płyn zleci do garnka, następnie ziarna wyciskamy skręcając mocno gazę,
  • Przekładamy je ponownie do blendera, dodajmy tyle samo wody i ponownie miksujemy,
  • Ponownie wrzucamy wszystko  na gazę i wykręcamy,
  • Z 2 szklanką ziaren postępujemy tak samo.
  • Wyprodukowane mleko stawiamy na mały gaz,
  • Dodajemy łyżeczkę soli i powoli zagotowujemy,
  • Do gorącego mleka wlewamy powoli sok z cytryny i przy tym bardzo delikatnie mieszamy okrężnymi ruchami,
  • Odstawiamy mleko na pięć minut, by mleko się ścięło,
  • Przygotowujemy garnek i sitko wyłożone pieluszką tetrową,
  • Serek tofu wlewamy delikatnie na sitko, lekko odciskamy z nadmiaru płynu,
  • Pieluszkę związujemy sznurkiem i wieszamy do całkowitego okapania
  • Po około 4 godzinach jest on gotowy do spożycia.
Jak urozmaicić domowe tofu?
  • Żeby otrzymać bardziej zwarty serek odciskamy go jeszcze dodatkowo ręką gdy już będzie wisiał i okapywał.
  • Żeby otrzymać  serek z ziołami lub ulubionymi dodatkami po zagotowaniu mleka przed wlaniem soku z cytryny wsypujemy tymianek, czy czarnuszkę.
  • Żeby otrzymać serek do wykorzystania na słodko, na przykład do deserów lub sernika pomijamy sól.
Jak przechowywać domowe tofu?

Tofu przechowujemy do sześciu dni w lodówce. Wkładamy je do miseczki, zalewamy czystą przegotowaną wodą. Co dwa dni wodę wymieniamy na świeżą.