Jak ugotować ryż w parowarze?

Ryż gotowany w parowarze jest zdrowym dodatkiem do ryby lub kurczaka, które również można ugotować na parze. Nie wymaga to dodatku tłuszczu ani dużych ilości soli.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować ryż w parowarze?
fot. Fotolia
Ryż można przygotować, gotując go w osolonej wodzie lub w parowarze. Przyrządzanie potraw metodą gotowania na parze uznawane jest za bardzo zdrowe. Wynika to między innymi z tego, że nie wymaga dodatku tłuszczu i nie wypłukuje wartości odżywczych.

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze z wykorzystaniem parowaru jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej żywności. Jedzenie przygotowane tym sposobem cechuje się niską utratą witamin i składników mineralnych w trakcie gotowania. Używając parowaru, unika się ryzyka przypalenia lub wykipienia potrawy. Ponadto, uzyskane dania są lekkostrawne i nie wymagają dodatku tłuszczu ani dużej ilości soli.

Jak ugotować ryż przy użyciu parowaru?

Do ryżu gotowanego w parowarze dodaje się odrobinę soli, ale nie jest to wymóg konieczny.
  • Ryż należy starannie wypłukać na sicie pod zimną bieżącą wodą.
  • Parowar powinien być wyposażony w specjalną przystawkę przeznaczoną między innymi do gotowania ryżu. Opłukany ryż należy na nią przesypać, a następnie zalać wodą.
  • Woda powinna sięgać lekko ponad poziom ryżu.
  • Ryż na parze powinno się gotować przez około 40 minut. Jeżeli wcześniej wchłonie wodę, należy ją uzupełnić (małą porcją).

Z czym podawać ryż gotowany na parze?

Zdrowym dodatkiem do ryżu ugotowanym w parowarze jest ryba oraz warzywa. Aby rybę również ugotować na parze, wystarczy umieścić ją w pojemniku i wstawić do parowaru z gotującym się ryżem – po 20 minutach parowania ryżu.

Jak przygotować ryż z kurczakiem na parze?

Używając parowaru można przygotować smaczny i dietetyczny obiad. Potrzebnymi składnikami są: ryż, filet z kurczaka, zielona fasolka szparagowa, ciemny sos sojowy, kukurydza w puszcze, świeża i posiekana pietruszka oraz imbir. Niezbędną przyprawą jest curry.
  • Ryż zalewa się wrzącą wodą, tak by sięgała 2 cm powyżej jego poziomu. Jednocześnie gotuje się fasolkę.
  • Kurczaka należy pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym, curry, posiekaną natką pietruszki i imbirem. Wszystko umieszcza się w parowarze.