Ryż można przygotować, gotując go w osolonej wodzie lub w parowarze. Przyrządzanie potraw metodą gotowania na parze uznawane jest za bardzo zdrowe. Wynika to między innymi z tego, że nie wymaga dodatku tłuszczu i nie wypłukuje wartości odżywczych.
Dlaczego warto gotować na parze?
Gotowanie na parze z wykorzystaniem parowaru jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej żywności. Jedzenie przygotowane tym sposobem cechuje się niską utratą witamin i składników mineralnych w trakcie gotowania. Używając parowaru, unika się ryzyka przypalenia lub wykipienia potrawy. Ponadto, uzyskane dania są lekkostrawne i nie wymagają dodatku tłuszczu ani dużej ilości soli.
Jak ugotować ryż przy użyciu parowaru?
Do ryżu gotowanego w parowarze dodaje się odrobinę soli, ale nie jest to wymóg konieczny.
Z czym podawać ryż gotowany na parze?
Zdrowym dodatkiem do ryżu ugotowanym w parowarze jest ryba oraz warzywa. Aby rybę również ugotować na parze, wystarczy umieścić ją w pojemniku i wstawić do parowaru z gotującym się ryżem – po 20 minutach parowania ryżu.
Jak przygotować ryż z kurczakiem na parze?
Używając parowaru można przygotować smaczny i dietetyczny obiad. Potrzebnymi składnikami są: ryż, filet z kurczaka, zielona fasolka szparagowa, ciemny sos sojowy, kukurydza w puszcze, świeża i posiekana pietruszka oraz imbir. Niezbędną przyprawą jest curry.
Dlaczego warto gotować na parze?
Gotowanie na parze z wykorzystaniem parowaru jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej żywności. Jedzenie przygotowane tym sposobem cechuje się niską utratą witamin i składników mineralnych w trakcie gotowania. Używając parowaru, unika się ryzyka przypalenia lub wykipienia potrawy. Ponadto, uzyskane dania są lekkostrawne i nie wymagają dodatku tłuszczu ani dużej ilości soli.
Jak ugotować ryż przy użyciu parowaru?
Do ryżu gotowanego w parowarze dodaje się odrobinę soli, ale nie jest to wymóg konieczny.
- Ryż należy starannie wypłukać na sicie pod zimną bieżącą wodą.
- Parowar powinien być wyposażony w specjalną przystawkę przeznaczoną między innymi do gotowania ryżu. Opłukany ryż należy na nią przesypać, a następnie zalać wodą.
- Woda powinna sięgać lekko ponad poziom ryżu.
- Ryż na parze powinno się gotować przez około 40 minut. Jeżeli wcześniej wchłonie wodę, należy ją uzupełnić (małą porcją).
Z czym podawać ryż gotowany na parze?
Zdrowym dodatkiem do ryżu ugotowanym w parowarze jest ryba oraz warzywa. Aby rybę również ugotować na parze, wystarczy umieścić ją w pojemniku i wstawić do parowaru z gotującym się ryżem – po 20 minutach parowania ryżu.
Jak przygotować ryż z kurczakiem na parze?
Używając parowaru można przygotować smaczny i dietetyczny obiad. Potrzebnymi składnikami są: ryż, filet z kurczaka, zielona fasolka szparagowa, ciemny sos sojowy, kukurydza w puszcze, świeża i posiekana pietruszka oraz imbir. Niezbędną przyprawą jest curry.
- Ryż zalewa się wrzącą wodą, tak by sięgała 2 cm powyżej jego poziomu. Jednocześnie gotuje się fasolkę.
- Kurczaka należy pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym, curry, posiekaną natką pietruszki i imbirem. Wszystko umieszcza się w parowarze.