Łatwe obieranie

Jak łatwo obrać pomidory, paprykę, ogórka, buraki, ziemniaki, owoce cytrusowe i migdały?

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Łatwe obieranie
Pomidory obierze sie łatwiej, jeśli skórkę natniemy( np. na krzyż) zanurzymy we wrzątku na ok. 40 s a następnie na chwilę w zimnej wodzie. Skórka zejdzie łatwo wystarczy pociągnąć w miejscu nacięcia. Papryka: Włożyć do piekarnika i piec w ok. 200st., aż skórka się troszkę przypali następnie włożyć paprykę do torebki foliowej i zamknąć szczelnie. Gdy wystygnie ściągać skórkę. Ogórek : od jasnej do ciemnej, wtedy nie będą gorzkie. Buraki po ugotowaniu łatwo obierzemy ze skorki, jeżeli wyjęte z gorącej wody od razu zanurzymy w zimnej Ziemniaki w mundurkach przed ugotowaniem należy naciąć -na około Owoce cytrusowe łatwiej obierzemy, jeżeli tuż przed obraniem polejemy je gorącą wodą Migdały aby dobrze się obierały, należy je zalać gorącą wodą.