Latające talerze wylądowały! Patisony podobne do dysków o zdobionych brzegach są jednymi z najładniejszych warzyw jakie możemy znaleźć w sklepie czy na straganie.
Różnią się między sobą rozmiarem i kolorem – można znaleźć odmiany od białych poprzez zielone po najpopularniejsze – żółte. Najbardziej delikatne w smaku, o maślanym aromacie są patisony najmniejsze.
Jak się do nich dobrać w kuchni? To proste. Patisony nie wymagają obierania - wystarczy tylko, że odetniemy twarde końcówki. Chociaż mogą być krojone w plastry, kostki, ścierane i przyrządzane tak jak inne podobne warzywa – na przykład cukinia, to najlepiej przyrządzić patisona tak, byśmy mogli podziwiać ich piękny kształt.
Mniejsze patisony mogą być gotowane, pieczone czy grillowane w całości. Większe można wydrążyć i nadziewać a nawet używać jako talerzy do zup. Zobaczcie przepisy na wykorzystanie patisonów!
Patisony faszerowane mięsem jaNiny oraz Pikantne patisony nadziewane szynką i mozzarellą od dża.
Pyszne krążki z patisona od Szpileczki, Leczo z patisonem autorstwa iwy643 oraz Patisony faszerowane warzywami od zufikowo.
Na koniec trochę patisonowych przetworów - Patison marynowany Gosi56, Patisony konserwowe Triss oraz Mieszanka warzyw do słoika również od Gosi.
Więcej przepisów na patisona znajdziecie tutaj >>>
Patison - polecamy najciekawsze przepisy!
Latające talerze wylądowały! Chociaż ciężko w to uwierzyć patisony smakują lepiej niż wyglądają. Poznajcie przepisy na patisony: nadziewane, smażone i zamknięte w słoikach!
ocena: 5/5 głosów: 3