Podstawowe zasady żywienia

  • 1

Choć wskazuje na to samo określenie, niewielu z nas stosuje podstawowe zasady żywienia. Warto je znać, jeszcze lepiej wprowadzić w życie - dzięki temu zyskacie nie tylko lepsze samopoczucie ale także zdrowie!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Podstawowe zasady żywienia
fot. Fotolia

Podstawą żywienia powinny być naturalne artykuły żywnościowe. O każdej porze roku powinniśmy spożywać świeże jarzyny i owoce. Oto kilka zasad prawidłowego żywienia:

- Nie należy łączyć ze sobą takich jarzyn, które rosną pod ziemią z tymi składnikami, które rosną na drzewie, np. do sałatki jarzynowej nie powinniśmy dodawać jabłek, a do surówki z kapusty kiszonej jak najbardziej powinniśmy dodawać marchew, cebulę
- Mięso i ryby będą dla nas zdrowsze, jeżeli je ugotujemy niż spożyjemy marynowane, wędzone, peklowane
- Gdy spożywamy obiad, który składa się z potraw ciężkostrawnych, należy półgodziny przed posiłkiem wypić szklankę wody lub soku
- Ilość posiłków należy tak rozłożyć, by zasiadać do stołu z uczuciem lekkiego głodu
- Podczas jedzenia wyłączamy złe myśli i jemy powoli
- W jedzeniu zawsze należy zachować umiar; nadmiar pożywienia źle wpływa na samopoczucie (wzdęcia, ociężałość, senność), żołądek nie daje sobie rady z nadmierną ilością pokarmu, w wyniku czego mamy różne dolegliwości
- W czasie jedzenia posiłków nie należy popijać wodą ani sokiem, ponieważ płyny rozcieńczają soki trawienne
- Na krótko przed snem nie należy spożywać posiłków ciężkostrawnych
- Nie podjadamy między posiłkami, gdyż powoduje to niestrawność
- Nie jemy surowych owoców w połączeniu z surowymi jarzynami
- Podczas spożywania surówek – gryzienia – należy dobrze je mieszać ze śliną, by nie powodować wzdęć i niestrawności
- Produktów zbożowych nie łączymy z owocami
- Surówki łączymy z jogurtem, oliwą z oliwek, dobrym olejem, zsiadłym mlekiem
- Unikajmy nowalijek z cieplarni
- Jarzyny i owoce staramy się jeść na surowo, są zdrowsze niż pieczone, gotowane
- Najlepszymi dodatkami do surówek są miód, cukier, musztarda, papryka, pieprz, chrzan i zioła
- Wszelkich konserw mięsnych czy rybnych używamy w ostateczności
- Przy nadciśnieniu polecam spożywać cebulę