Przechowywanie i zamrażanie ciasta

  • 3

Nie trzeba już wyrzucać ciasta którego nie udało nam się zjeść.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Przechowywanie i zamrażanie ciasta
Ciasto ucierane należy piec zaraz gdy go przygotujemy. Jeśli jednak nie damy rady go od razu włożyć do piekarnika to trzeba je okryć folią aluminiową i przechowywać w lodówce. Jeśli długo będzie stało w temperaturze pokojowej to ciepło aktywizuje proszek do pieczenia zawczasu. Ucierane ciasto zachowuje świeżość od 5 do 3 dni. Czas świeżości zależy od tego gdzie go przechowujemy. Ciasto można również zamrozić i przechowywać ok pół roku. Ja zamrażam ciasto w porcjach, czyli kroje je w plastry, układam na tekturze i wkładam na kilka godzin do zamrażalnika. Potem dopiero wkładam razem wszystkie plastry do specjalnych, zamykanych torebek.