Przepis na chrupiące chipsy z buraka

Domowe chipsy z buraka zrobisz w prosty sposób: wystarczy pokroić warzywo na cienkie plasterki i doprawić odpowiednimi przyprawami. Kilka minut w piekarniku i chipsy z buraka gotowe.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Przepis na chrupiące chipsy z buraka
fot. Adobe Stock
Jeśli nie przepadasz za gotowymi chipsami, albo przeciwnie, bardzo je lubisz i zdajesz sobie sprawę, że nie są zdrowe i dietetyczne, ten przepis będzie wspaniałą alternatywą.

Jak zrobić chipsy z buraka?

Przepis na chipsy z buraka jest bardzo prosty. Będą one łudząco podobne do tych sklepowych, jeśli pokroisz je w bardzo cienkie plasterki. Do tego celu przyda się ręczna obieraczka do warzyw lub mandolina. Do przepisu najlepsze będą buraki o regularnym kształcie, aby łatwo było pokroić je w jednakowe plasterki.

Składniki:
  • 3 buraki średniej wielkości,
  • oliwa z oliwek,
  • rozmaryn,
  • sól.
Wykonanie:
  1. Buraki dokładnie umyj i obierz. Jeśli nie chcesz się pobrudzić, załóż gumowe rękawiczki.
  2. Pokrój buraki na jak najcieńsze plasterki. Takie chipsy z buraka upieką się szybciej i będą bardziej chrupiące.
  3. Ułóż plasterki buraków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wysmaruj plasterki oliwą z obu stron i oprósz solą oraz przyprawami.
  5. Wstaw chipsy z buraka do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz przez 20 minut, aż będą odpowiednio chrupiące. Pamiętaj, aby co kilka minut obracać chipsy z buraka, aby się nie przypaliły.
Chipsy z buraka z solą i rozmarynem
fot. Adobe Stock
 
Miej na uwadze, że domowe chipsy szybko tracą chrupkość, należy je spożywać w niedługim czasie po przygotowaniu. Jeśli chcesz zostawić je na później, zamknij je w szczelnym opakowaniu, wyłożonym ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar wilgoci.

Z czym podawać chipsy z buraka?

Taka przekąska sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach dla dzieci i dorosłych. Chipsy z buraka, tak samo jak chipsy z jarmużu, będą smakowały każdemu, jeśli zrobisz do nich ekspresowy sos czosnkowy. Taki sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego będzie pyszną, lekkostrawną propozycją, która dobrze komponuje się z tego typu przekąskami.

Chipsy z buraka z sosem czosnkowym
fot. Adobe Stock
 
Równie ciekawą opcją dipu do chipsów z buraka będzie hummus. Pasta z ciecierzycy i słodki smak chrupiących, pieczonych buraków to świetne i sprawdzone połączenie.