Jeśli nie przepadasz za gotowymi chipsami, albo przeciwnie, bardzo je lubisz i zdajesz sobie sprawę, że nie są zdrowe i dietetyczne, ten przepis będzie wspaniałą alternatywą.
Składniki:
fot. Adobe Stock
Miej na uwadze, że domowe chipsy szybko tracą chrupkość, należy je spożywać w niedługim czasie po przygotowaniu. Jeśli chcesz zostawić je na później, zamknij je w szczelnym opakowaniu, wyłożonym ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar wilgoci.
fot. Adobe Stock
Równie ciekawą opcją dipu do chipsów z buraka będzie hummus. Pasta z ciecierzycy i słodki smak chrupiących, pieczonych buraków to świetne i sprawdzone połączenie.
Jak zrobić chipsy z buraka?
Przepis na chipsy z buraka jest bardzo prosty. Będą one łudząco podobne do tych sklepowych, jeśli pokroisz je w bardzo cienkie plasterki. Do tego celu przyda się ręczna obieraczka do warzyw lub mandolina. Do przepisu najlepsze będą buraki o regularnym kształcie, aby łatwo było pokroić je w jednakowe plasterki.Składniki:
- 3 buraki średniej wielkości,
- oliwa z oliwek,
- rozmaryn,
- sól.
- Buraki dokładnie umyj i obierz. Jeśli nie chcesz się pobrudzić, załóż gumowe rękawiczki.
- Pokrój buraki na jak najcieńsze plasterki. Takie chipsy z buraka upieką się szybciej i będą bardziej chrupiące.
- Ułóż plasterki buraków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wysmaruj plasterki oliwą z obu stron i oprósz solą oraz przyprawami.
- Wstaw chipsy z buraka do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz przez 20 minut, aż będą odpowiednio chrupiące. Pamiętaj, aby co kilka minut obracać chipsy z buraka, aby się nie przypaliły.
fot. Adobe Stock
Z czym podawać chipsy z buraka?
Taka przekąska sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach dla dzieci i dorosłych. Chipsy z buraka, tak samo jak chipsy z jarmużu, będą smakowały każdemu, jeśli zrobisz do nich ekspresowy sos czosnkowy. Taki sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego będzie pyszną, lekkostrawną propozycją, która dobrze komponuje się z tego typu przekąskami.fot. Adobe Stock