Jak zrobić ekspresowe ciasto z wiśniami?
Proste ciasta z sezonowymi owocami to najbardziej pożądane desery wakacyjne - można je zabrać na wycieczkę, piknik czy muzyczny festiwal. Dojrzewające na drzewach soczyste wiśnie będą wspaniałym materiałem na taki wypiek. Zapoznacie się z naszym pomysłem na szybkie ciasto z tymi pysznymi owocami!
Do przygotowania smakowitego ciasta z wiśniami potrzebować będziemy 400 g wiśni, 1 szklanki mąki pszennej, 1 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 4 jajek, łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczki dowolnego aromatu (polecamy aromat migdałowy, który świetnie komponuje się z wiśniami), 250 g rozpuszczonej gorącej margaryny.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę. Kiedy będzie już kremowa, porcjami dodajemy do niej przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia - całość mieszamy drewnianą pałką lub łyżką! Następnie do masy dodajemy aromat oraz roztopioną margarynę, miksując na wysokich obrotach. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na jej spód wylewamy ciasto, równomiernie je rozkładając.
Fot. Fotolia
Umyte, wydrylowane i pokrojone na połówki wiśnie układamy na wierzch ciasta, które następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 35-40 minut. Po upieczeniu deser oprószamy cukrem pudrem i podajemy wedle uznania na ciepło lub zimno!
Uwaga! Ten uniwersalny przepis wspaniale sprawdza się także w zestawieniu z innymi owocami - śliwkami, jagodami, brzoskwiniami, jeżynami czy malinami!
Pochodzenie wiśni
Wiśnie są roślinami wywodzącymi się od rodziny różowatych. Występują one na świecie w około 60 gatunkach, a spotkać je można szczególnie w strefie umiarkowanej półkuli północnej, głównie na wschodzie Azji. W naszym kraju rosnące w naturalnych warunkach są jedynie wiśnie karłowate i tak zwana wiśnia ptasia.
Kraj kwitnącej wiśni?
Kraj kwitnącej wiśni to przydomek określający Japonię. Pochodzi on - jak wskazuje nazwa - od kwitnących na wiosnę drzew wiśni. Ciekawostką jest fakt, że drzewa te nigdy nie wydają owoców. Obserwowanie tego zjawiska nazwane jest przez mieszkańców świętem Hanami, które jest dniem rozpoczynającym wiosnę.
Z wiśniami za pan brat!
Pełnia sezonu wiśni przypada na lipiec. Warto jeść je w tym okresie, gdyż świeże owoce mają właściwości odżywcze i zdrowotne. Lecznicze właściwości wiśnia zawdzięcza dużym ilościom żelaza, sodu, manganu, potasu, fosforu i manganu. W jej składzie obecne są także niezbędne do funkcjonowania organizmu witaminy z grupy B, A, C, P!
Fot. Fotolia
Wiśnie nie tylko do ciasta
Wszechstronność kulinarna wiśni przechodzi najśmielsze oczekiwania! Ich ciekawy smak wzbogaca smakowo ciasta, tarty, strojne torty i najróżniejsze desery.
Owoce te genialnie sprawdzają się w także w daniach wytrawnych, których bazę stanowią wszelakie mięsa, ryby, owoce morza, kasze, makarony i ryże!
Oczywiście z wiśni powstają również niezastąpione zimą przetwory w postaci soków, syropów czy konfitur. Koniecznie trzeba też skosztować zrobionych z wiśni nalewek lub aromatycznego wina!
Fot.Fotolia
Przepisy na dania z wiśniami obowiązkowo znajdować się powinny w przepisownikach każdej szanującej się pani domu! Jeśli w Waszych sadach lub przydomowych ogródkach czerwienią się jędrne wiśnie, spożytkujcie je do zrobienia oryginalnego wiśniowego fileta oraz idealnego na niedzielny deser tortu kawowego z frużeliną wiśniową!
Czekamy na Wasze sprawdzone receptury - nie tylko na ciasta - z dodatkiem tych kwaskowatych owoców. W jakim wydaniu najczęściej pojawiają się na Waszych stołach? Pamiętajcie, że za każdą aktywność otrzymujecie wirtuale, które możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!
Proste ciasta z sezonowymi owocami to najbardziej pożądane desery wakacyjne - można je zabrać na wycieczkę, piknik czy muzyczny festiwal. Dojrzewające na drzewach soczyste wiśnie będą wspaniałym materiałem na taki wypiek. Zapoznacie się z naszym pomysłem na szybkie ciasto z tymi pysznymi owocami!
Do przygotowania smakowitego ciasta z wiśniami potrzebować będziemy 400 g wiśni, 1 szklanki mąki pszennej, 1 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 4 jajek, łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczki dowolnego aromatu (polecamy aromat migdałowy, który świetnie komponuje się z wiśniami), 250 g rozpuszczonej gorącej margaryny.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę. Kiedy będzie już kremowa, porcjami dodajemy do niej przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia - całość mieszamy drewnianą pałką lub łyżką! Następnie do masy dodajemy aromat oraz roztopioną margarynę, miksując na wysokich obrotach. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na jej spód wylewamy ciasto, równomiernie je rozkładając.
Fot. Fotolia
Umyte, wydrylowane i pokrojone na połówki wiśnie układamy na wierzch ciasta, które następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 35-40 minut. Po upieczeniu deser oprószamy cukrem pudrem i podajemy wedle uznania na ciepło lub zimno!
Uwaga! Ten uniwersalny przepis wspaniale sprawdza się także w zestawieniu z innymi owocami - śliwkami, jagodami, brzoskwiniami, jeżynami czy malinami!
Pochodzenie wiśni
Wiśnie są roślinami wywodzącymi się od rodziny różowatych. Występują one na świecie w około 60 gatunkach, a spotkać je można szczególnie w strefie umiarkowanej półkuli północnej, głównie na wschodzie Azji. W naszym kraju rosnące w naturalnych warunkach są jedynie wiśnie karłowate i tak zwana wiśnia ptasia.
Kraj kwitnącej wiśni?
Kraj kwitnącej wiśni to przydomek określający Japonię. Pochodzi on - jak wskazuje nazwa - od kwitnących na wiosnę drzew wiśni. Ciekawostką jest fakt, że drzewa te nigdy nie wydają owoców. Obserwowanie tego zjawiska nazwane jest przez mieszkańców świętem Hanami, które jest dniem rozpoczynającym wiosnę.
Z wiśniami za pan brat!
Pełnia sezonu wiśni przypada na lipiec. Warto jeść je w tym okresie, gdyż świeże owoce mają właściwości odżywcze i zdrowotne. Lecznicze właściwości wiśnia zawdzięcza dużym ilościom żelaza, sodu, manganu, potasu, fosforu i manganu. W jej składzie obecne są także niezbędne do funkcjonowania organizmu witaminy z grupy B, A, C, P!
Fot. Fotolia
Wiśnie nie tylko do ciasta
Wszechstronność kulinarna wiśni przechodzi najśmielsze oczekiwania! Ich ciekawy smak wzbogaca smakowo ciasta, tarty, strojne torty i najróżniejsze desery.
Owoce te genialnie sprawdzają się w także w daniach wytrawnych, których bazę stanowią wszelakie mięsa, ryby, owoce morza, kasze, makarony i ryże!
Oczywiście z wiśni powstają również niezastąpione zimą przetwory w postaci soków, syropów czy konfitur. Koniecznie trzeba też skosztować zrobionych z wiśni nalewek lub aromatycznego wina!
Fot.Fotolia
Przepisy na dania z wiśniami obowiązkowo znajdować się powinny w przepisownikach każdej szanującej się pani domu! Jeśli w Waszych sadach lub przydomowych ogródkach czerwienią się jędrne wiśnie, spożytkujcie je do zrobienia oryginalnego wiśniowego fileta oraz idealnego na niedzielny deser tortu kawowego z frużeliną wiśniową!
Czekamy na Wasze sprawdzone receptury - nie tylko na ciasta - z dodatkiem tych kwaskowatych owoców. W jakim wydaniu najczęściej pojawiają się na Waszych stołach? Pamiętajcie, że za każdą aktywność otrzymujecie wirtuale, które możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!
marcinka