Jak zrobić polewę czekoladową?

  • 1

Do przygotowania polewy czekoladowej wystarczy nam kakao, cukier puder, masło i gorąca woda. Gotową możemy polać wszelakie ciasta.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić polewę czekoladową?
fot. fotolia
Polewa czekoladowa podkreśli smak różnorodnych wypieków, deserów, a nawet lodów. Polane nią dania wyglądają pięknie i wspaniale prezentują się na stole.  Dzięki niej nawet najzwyklejsze ciasto stanie się wyjątkowym słodkim poczęstunkiem. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane.

Jak zrobić polewę czekoladową?

Jest kilka sposobów na jej przyrządzenie:

Polewa czekoladowa z kakao

Składniki:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
 Wykonanie:
  • Do garnka wlewamy gorącą wodę i cukier,
  • Podgrzewamy aż składniki się połączą,
  • Dodajemy masło pokrojone w kostkę i mieszamy,
  • Zestawiamy z ognia, gdy zacznie się rozpuszczać,
  • Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia,
  • Dodajemy kakao i mieszamy energicznie aż powstanie gładka polewa.

Polewa z czekolady

Składniki:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 50 g masła
 
Wykonanie:
  • Czekoladę i masło kroimy na kawałki,
  • Wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,
  • dodajemy stopniowo śmietankę cały czas mieszając.
polewa czekoladowa

Polewa z powidłami

Składniki:
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 2 łyżki ciemnego kakao
 Wykonanie:
  • Powidła i kakao wkładamy do miski,
  • Ucieramy aż składniki połączą się na jednolitą masę.
Polewa czekoladowa z żelatyną

Składniki:
  • 250 g masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 5-6 łyżek kakao
  • 6 łyżek mleka 
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek zimnej wody
Wykonanie:
  • Cukier mieszamy z kakao i mlekiem,
  • Do małego garnka wlewamy wodę i wsypujemy żelatynę, mieszamy,
  • Kiedy napęcznieje, podgrzewamy aż się rozpuści,
  • Dodajemy masło pokrojone na mniejsza kawałki i podgrzewamy na małym ogniu do momentu roztopienia,
  • Zdejmujemy z ognia  i małym strumieniem wlewamy do cukru wymieszanego z kakao i mlekiem,
  • Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.