Polewa czekoladowa podkreśli smak różnorodnych wypieków, deserów, a nawet lodów. Polane nią dania wyglądają pięknie i wspaniale prezentują się na stole. Dzięki niej nawet najzwyklejsze ciasto stanie się wyjątkowym słodkim poczęstunkiem. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane.
Jak zrobić polewę czekoladową?
Jest kilka sposobów na jej przyrządzenie:
Polewa czekoladowa z kakao
Składniki:
Polewa z czekolady
Składniki:
Wykonanie:
Polewa z powidłami
Składniki:
Składniki:
Jak zrobić polewę czekoladową?
Jest kilka sposobów na jej przyrządzenie:
Polewa czekoladowa z kakao
Składniki:
- 100 g masła
- 3 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- Do garnka wlewamy gorącą wodę i cukier,
- Podgrzewamy aż składniki się połączą,
- Dodajemy masło pokrojone w kostkę i mieszamy,
- Zestawiamy z ognia, gdy zacznie się rozpuszczać,
- Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia,
- Dodajemy kakao i mieszamy energicznie aż powstanie gładka polewa.
Polewa z czekolady
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 50 g masła
Wykonanie:
- Czekoladę i masło kroimy na kawałki,
- Wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,
- dodajemy stopniowo śmietankę cały czas mieszając.
Polewa z powidłami
Składniki:
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 2 łyżki ciemnego kakao
- Powidła i kakao wkładamy do miski,
- Ucieramy aż składniki połączą się na jednolitą masę.
Składniki:
- 250 g masła
- 10 łyżek cukru pudru
- 5-6 łyżek kakao
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 6 łyżek zimnej wody
- Cukier mieszamy z kakao i mlekiem,
- Do małego garnka wlewamy wodę i wsypujemy żelatynę, mieszamy,
- Kiedy napęcznieje, podgrzewamy aż się rozpuści,
- Dodajemy masło pokrojone na mniejsza kawałki i podgrzewamy na małym ogniu do momentu roztopienia,
- Zdejmujemy z ognia i małym strumieniem wlewamy do cukru wymieszanego z kakao i mlekiem,
- Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej polewy.
SylaUla