Są delikatne w smaku, dzięki czemu idealnie nadają się do szeregu rozmaitych dań. Sałatki, przystawki czy nawet dania główne z udziałem kalmarów mogą być prawdziwym hitem w Twoim domu. Jednak zanim zabierzesz się do gotowania, dowiedz się, jak obchodzić się ze świeżymi kalmarami!
Jak oczyścić kalmary?
Choć w sklepach można znaleźć je już oczyszczone i pokrojone, czasem warto sięgnąć po świeże sztuki. Dowiedz się, jak oprawić świeże kalmary!
1. Przygotuj: kalmary, rękawiczki, ostry nóż, miskę.
2. Kalmary opłucz dokładnie pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
3. Załóż rękawiczki. Rękami chwyć głowę kalmara (ta część z oczami i mackami) i mocno pociągnij. Nie wyrzucaj głowy - jeszcze się przyda!
4. Wsadź palce do płaszcza kalmara, przejedź nimi wzdłuż krawędzi, odrywając wnętrzności od tuby. Następnie wyciągnij środek.
5. W pustej tubie wymacaj palcami twardą płytkę. To chitynowa płytka, która usztywnia płaszcz - wyciągnij ją.
6. Przy pomocy noża natnij bardzo płytko skórę na tubie a następnie ściągnij ją palcami razem z płetwami. Tubę opłucz i osusz.
7. Sięgnij po głowę - nożem odetnij macki, tnąc poniżej oczu. Macki wywróć na lewą stronę i wyciągnij ze środka dzióbek. Gotowe!
Ważne: Razem ze skórą zdejmuje się płetwy - możesz je również oczyścić i wykorzystać, ponieważ także są jadalne. Z kolei w głowie znajdują się woreczki z atramentem, który możesz wykorzystać do barwienia potraw.
Fot. Fotolia
Niegumowaty kalmar
Największym problemem w przygotowywaniu kalmarów jest to, że w trakcie gotowania robią się gumowate lub twarde. Przez to nawet najbardziej wykwintne danie może straci na wartości, skoro ciężko je pogryźć. Dlatego zerknij na proste patenty, dzięki którym te owoce morza zawsze będą miały idealną konsystencję.
Chcesz zrobić kalmary z grilla lub usmażyć je bez ciasta lub panierki? W takiej sytuacji rozetnij płaszcz dziesięciornicy tak, by utworzył jeden duży płat a następnie bardzo ostrym nożem ponacinaj go w krateczkę. Cięcia nie mogą być zbyt głębokie - nie chodzi o posiekanie kalmara, lecz ułatwienie sobie procesu smażenia. Jeśli chodzi o kalmary w cieście lub panierowane - smaż je na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu maksymalnie 3-4 minuty, aby panierka się zarumieniła.
A może marzy Ci się zrobienie kalmara duszonego lub gotowanego? W takiej sytuacji ważne jest, aby nie gotować/dusić go zbyt długo. W zupełności wystarczy kilka minut, by kawałki płaszcza się ugotowały i zrobiły miękkie. Kiedy decydujesz się na wykorzystanie macek - gotuj je dwa razy dłużej. W przypadku gdy sięgasz po mrożone kawałki, najpierw je rozmroź a następnie postępuj dokładnie tak jak ze świeżymi. Dłuższe gotowanie sprawi, że mięso zrobi się zbyt twarde i gumowate.
Fot. Fotolia
Inspirujący kalmar
Wiesz już jak prawidłowo obchodzić się z kalmarem, ale nie masz pojęcia, co z tego morskiego stworzenia wyczarować? Bez obaw - oto garść pomysłów na to, jak zrobić pyszne dania z dziesięciornicą. Wszystkie do zrobienia w zaledwie kilka chwil!
Zacznijmy od prawdziwej klasyki, czyli kalmarów w cieście. Pierścienie moczy się w przygotowanym cieście na bazie mąki a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Jest to świetna przekąska do piwa lub wina, którą można stosować zamiennie z krążkami cebulowymi. Dobrze jest podawać je z wyrazistym sosem - ostrą salsą lub ketchupem. Takie krążki można także dorzucić do sałatki, dodając jej nieco chrupkości.
Puste, niepokrojone tuby, mogą posłużyć do stworzenia oryginalnego dania głównego. Wystarczy je bowiem nadziać - kaszą, ryżem lub warzywami, a następnie zapiec. Podane ze świeżą sałatą z winegretem i lampką białego wina będą stanowiły naprawdę niesamowite danie. Szczególnie, jeśli do dekoracji wykorzystać podsmażone macki, które idealnie uzupełnią całą kompozycję.
Innym klasycznym daniem są kalmary duszone w białym winie. Tę potrawę można przyrządzić w zaledwie kwadrans - wystarczy nieco pora, czosnku i wina, by stworzyć wyjątkowe danie. Idealnie będzie komponowało się z ryżem lub makaronem sojowym. Jeśli lubisz ten drugi dodatek, to możesz go również wykorzystać do stworzenia sashimi. Makaron sojowy ułóż na talerzu a na wierzchu paseczki pokrojonego surowego kalmara. Całość możesz skropić odrobiną soku z cytryny lub sosem sojowym. To świetny patent na przekąskę!
A jakie Wy macie ulubione patenty na dania z kalmarami? Przyrządzaliście je kiedyś „od zera” lub macie jakieś swoje triki na to, by mięso nie wychodziło twarde i gumowate? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach!
Jak oczyścić kalmary?
Choć w sklepach można znaleźć je już oczyszczone i pokrojone, czasem warto sięgnąć po świeże sztuki. Dowiedz się, jak oprawić świeże kalmary!
1. Przygotuj: kalmary, rękawiczki, ostry nóż, miskę.
2. Kalmary opłucz dokładnie pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
3. Załóż rękawiczki. Rękami chwyć głowę kalmara (ta część z oczami i mackami) i mocno pociągnij. Nie wyrzucaj głowy - jeszcze się przyda!
4. Wsadź palce do płaszcza kalmara, przejedź nimi wzdłuż krawędzi, odrywając wnętrzności od tuby. Następnie wyciągnij środek.
5. W pustej tubie wymacaj palcami twardą płytkę. To chitynowa płytka, która usztywnia płaszcz - wyciągnij ją.
6. Przy pomocy noża natnij bardzo płytko skórę na tubie a następnie ściągnij ją palcami razem z płetwami. Tubę opłucz i osusz.
7. Sięgnij po głowę - nożem odetnij macki, tnąc poniżej oczu. Macki wywróć na lewą stronę i wyciągnij ze środka dzióbek. Gotowe!
Ważne: Razem ze skórą zdejmuje się płetwy - możesz je również oczyścić i wykorzystać, ponieważ także są jadalne. Z kolei w głowie znajdują się woreczki z atramentem, który możesz wykorzystać do barwienia potraw.
Fot. Fotolia
Niegumowaty kalmar
Największym problemem w przygotowywaniu kalmarów jest to, że w trakcie gotowania robią się gumowate lub twarde. Przez to nawet najbardziej wykwintne danie może straci na wartości, skoro ciężko je pogryźć. Dlatego zerknij na proste patenty, dzięki którym te owoce morza zawsze będą miały idealną konsystencję.
Chcesz zrobić kalmary z grilla lub usmażyć je bez ciasta lub panierki? W takiej sytuacji rozetnij płaszcz dziesięciornicy tak, by utworzył jeden duży płat a następnie bardzo ostrym nożem ponacinaj go w krateczkę. Cięcia nie mogą być zbyt głębokie - nie chodzi o posiekanie kalmara, lecz ułatwienie sobie procesu smażenia. Jeśli chodzi o kalmary w cieście lub panierowane - smaż je na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu maksymalnie 3-4 minuty, aby panierka się zarumieniła.
A może marzy Ci się zrobienie kalmara duszonego lub gotowanego? W takiej sytuacji ważne jest, aby nie gotować/dusić go zbyt długo. W zupełności wystarczy kilka minut, by kawałki płaszcza się ugotowały i zrobiły miękkie. Kiedy decydujesz się na wykorzystanie macek - gotuj je dwa razy dłużej. W przypadku gdy sięgasz po mrożone kawałki, najpierw je rozmroź a następnie postępuj dokładnie tak jak ze świeżymi. Dłuższe gotowanie sprawi, że mięso zrobi się zbyt twarde i gumowate.
Fot. Fotolia
Inspirujący kalmar
Wiesz już jak prawidłowo obchodzić się z kalmarem, ale nie masz pojęcia, co z tego morskiego stworzenia wyczarować? Bez obaw - oto garść pomysłów na to, jak zrobić pyszne dania z dziesięciornicą. Wszystkie do zrobienia w zaledwie kilka chwil!
Zacznijmy od prawdziwej klasyki, czyli kalmarów w cieście. Pierścienie moczy się w przygotowanym cieście na bazie mąki a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Jest to świetna przekąska do piwa lub wina, którą można stosować zamiennie z krążkami cebulowymi. Dobrze jest podawać je z wyrazistym sosem - ostrą salsą lub ketchupem. Takie krążki można także dorzucić do sałatki, dodając jej nieco chrupkości.
Puste, niepokrojone tuby, mogą posłużyć do stworzenia oryginalnego dania głównego. Wystarczy je bowiem nadziać - kaszą, ryżem lub warzywami, a następnie zapiec. Podane ze świeżą sałatą z winegretem i lampką białego wina będą stanowiły naprawdę niesamowite danie. Szczególnie, jeśli do dekoracji wykorzystać podsmażone macki, które idealnie uzupełnią całą kompozycję.
Innym klasycznym daniem są kalmary duszone w białym winie. Tę potrawę można przyrządzić w zaledwie kwadrans - wystarczy nieco pora, czosnku i wina, by stworzyć wyjątkowe danie. Idealnie będzie komponowało się z ryżem lub makaronem sojowym. Jeśli lubisz ten drugi dodatek, to możesz go również wykorzystać do stworzenia sashimi. Makaron sojowy ułóż na talerzu a na wierzchu paseczki pokrojonego surowego kalmara. Całość możesz skropić odrobiną soku z cytryny lub sosem sojowym. To świetny patent na przekąskę!
A jakie Wy macie ulubione patenty na dania z kalmarami? Przyrządzaliście je kiedyś „od zera” lub macie jakieś swoje triki na to, by mięso nie wychodziło twarde i gumowate? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach!
SylaUla
marcinka