Makaron z truskawkami to danie, które przywołuje na myśl lato i smak dzieciństwa. Trudno znaleźć kogoś, kto nigdy nie jadł truskawek z makaronem. Bazą są trzy składniki: makaron, truskawki i jogurt bądź śmietana. Dodatki to rzecz smaku i gustu – można danie urozmaicać i modyfikować, czego przykładem są zebrane poniżej przepisy. Danie jest tak proste, że zrobi je nawet dziecko, a zasmakuje każdemu!
Składniki, których potrzebujesz:
fot. Adobe Stock
Makaron używany do przygotowania truskawek z makaronem może być pszenny, razowy, albo roślinny. Pamiętaj, że każdy z nich gotuje się inaczej! Przeczytaj jak prawidłowo ugotować makaron, aby nie był posklejany, albo za twardy.
Przepis na makaron z truskawkami
Do makaronu z truskawkami najczęściej używa się makaronu świderki, rurki lub kokardki. Dzieci uwielbiają makaron czekoladowy, który świetnie współgra z truskawkami, tworząc słodki posiłek z nutką kakao. Truskawki z makaronem można zrobić ze śmietaną lub jogurtem, ale będą świetnie smakowały także z mascarpone.Składniki, których potrzebujesz:
- 1kg truskawek,
- 500 g dowolnego makaronu,
- 250 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany,
- cukier,
- twaróg (opcjonalnie),
- świeże listki mięty (opcjonalnie).
- Makaron ugotuj i odcedź.
- Truskawki dokładnie umyj, a następnie pozbądź się szypułek. Zobacz jak myć truskawki prawidłowo.
- Owoce umieść w misce i zasyp cukrem, dodaj jogurt lub śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera lub rozgnieć widelcem.
- Makaron nałóż na talerz, polej sosem truskawkowym, posyp twarogiem i udekoruj listkiem mięty.
fot. Adobe Stock
Makaron używany do przygotowania truskawek z makaronem może być pszenny, razowy, albo roślinny. Pamiętaj, że każdy z nich gotuje się inaczej! Przeczytaj jak prawidłowo ugotować makaron, aby nie był posklejany, albo za twardy.