Budyń czekoladowy i waniliowy to najczęściej wybierane warianty tego popularnego deseru. Można przyrządzić także budyń śmietankowy, malinowy, truskawkowy, bananowy, kokosowy, czy budyń o smaku toffee. W sklepach dostępne są różnego rodzaju budynie w proszku, które wystarczy wymieszać z mlekiem i zagotować. Przygotowany samodzielnie budyń jest jednak zdrowszy, nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Jego główne składniki to mleko, masło, jaja i mąka ziemniaczana. Budyń domowej roboty to smaczny i zdrowy deser dla dzieci, nawet bardzo małych. Budyń dla niemowlaka można ugotować na mleku modyfikowanym. Weganie, osoby z nietolerancją laktozy i alergicy docenią budyń na mleku ryżowym, migdałowym lub kokosowym. Wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia hitem stał się budyń jaglany przygotowywany na bazie kaszy jaglanej. Osoby na diecie mogą wypróbować też budyń bez cukru i mleka, czyli budyń na wodzie. Dla miłośników kuchni eksperymentalnej wymyślono nawet budyń z pietruszki.
Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe robi się z masła, czekolady (lub kakao) i cukru pudru. Można do nich dodać także herbatniki, pokruszone płatki kukurydziane i bakalie, a do środka włożyć migdał. Trufle czekoladowe z herbatników i płatków są lżejsze, a do ich wykonania potrzeba mniej masła. Są deserem zarówno dla miłośników ciemnej, jak i białej czekolady. Truflowe kuleczki obtacza się – zależnie od ich koloru – w kakao, kawie, pokruszonych migdałach, orzechach, płatkach ryżowych albo wiórkach kokosowych.

Czekoladki

Czekoladki

Czekoladki to słodycze przygotowane na bazie czekolady z dodatkiem np. orzechów, bakalii, owoców czy płynnego nadzienia. Mogą mieć kształt zarówno kwadratu, trójkąta, prostokąta, jak i kulki. Czekoladki świetnie nadają się do wypieków i deserów. Nadają im niepowtarzalny smak i oryginalny wygląd. Mogą być przygotowane z czekolady gorzkiej, mlecznej, białej lub deserowej.

Desery lodowe

Desery lodowe

Desery lodowe najlepiej jeść w letnie i upalne dni spędzane w gronie znajomych. Smakują wtedy doskonale i świetnie schładzają organizm. Popularne są sorbety, torty lodowe lub pucharki jogurtowe. Domowe lody robi się z mleka i śmietanki. Dodane owoce uzupełniają potrzebne witaminy i składniki odżywcze. Desery te jednak są prawdziwą bombą kaloryczną, więc nie można ich jeść w zbyt dużych ilościach. Popularne przepisy to tiramisu, placek z ciepłymi lodami lub bananowy kielich.

Ciasto parzone

Ciasto parzone

Ciasto parzone jest popularnym wyrobem kuchni francuskiej. Jest mało kaloryczne i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto ma delikatną konsystencję, jest suche i puste w środku. Najczęściej podaje się je z dodatkiem kremu waniliowego lub lukru. Z ciasta parzonego można przygotować również kulki ptysiowe do zupy krem. Przyrządza się z niego takie desery, jak karpatki, eklerki, ptysie lub pączki wiedeńskie. Ciasto parzone świetnie smakuje ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą.

Ciastka półkruche

Ciastka półkruche

Do przygotowania półkruchego ciasta wystarczy połowa ilości tłuszczu, której używa się do robienia kruchych wypieków. Można także zrezygnować z żółtek jaj, a zamiast nich dodać śmietanę. Upieczone półkruche ciastka można przechowywać nawet kilka tygodni, a gotowe ciasto do pieczenia w razie potrzeby mrozić w zamrażalniku. Wykorzystuje się je do pasztecików, kulebiaków, rogalików, słodkich bądź wytrawnych tart.

Ciastka bez jajek

Ciastka bez jajek

Najsmaczniejszy i najszybszy w wykonaniu przepis na ciastka bez jajek to ciastka owsiane. Chrupiące ciastka owsiane można przygotować także bez dodatku masła i mleka, wykorzystując tylko płatki owsiane, ulubione bakalie, banany i miód. Taka przekąska to pomysł na energetyczne drugie śniadanie do pracy lub słodki akcent pomiędzy głównymi posiłkami w ciągu dnia. Bez jajek można też przygotować kruche ciastka z serkiem homogenizowanym, kokosanki i andruty.

Znaleźliśmy 222 przepisów w kategorii Budyń

Budyń czekoladowo-kawowy

Budyń czekoladowo-kawowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cytrusowy budyń

Cytrusowy budyń

pasjonatka pasjonatka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Budyń biszkoptowy

Budyń biszkoptowy

olmanka olmanka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: