W polskiej kuchni tradycyjnym daniem są kotlety schabowe. Obecnie przygotowuje się je na rozmaite sposoby:
duszone, z piekarnika czy nadziewane. Nierzadko przygotowuje się kotlety schabowe w mleku, które służy do namoczenia mięsa. Schab najlepiej namaczać przez całą noc, a jeżeli nie jest to możliwe z powodu braku czasu – przynajmniej przez dwie godziny. Do obtoczenia klasycznych schabowych wykorzystuje się
mąkę, jajko oraz bułkę tartą. Urozmaiceniem tego dania są kotlety nadziewane pieczarkami, które doskonale smakują podawane z młodymi ziemniaczkami i surówką bądź duszonymi warzywami. Można do nich dodać żółtego sera. Osoby, które chcą uniknąć smażenia na tłuszczy (głównie smalcu), mogą zrobić
kotlety schabowe pieczone. Jednym ze sposobów na ich wykonanie jest pieczenie kotletów ze schabu wraz z ziemniakami w foliowym rękawie. Inną smaczną potrawą mięsną, którą można przygotować z różnych rodzajów mięs – drobiowego, cielęcego, wieprzowego – są sznycle. Można je przyrządzić
metodą smażenia lub pieczenia w piekarniku.
Obecnie coraz częściej zamiast na smalcu kotlety ze schabu smaży się na oleju lub maśle klarowanym
. Dobry kotlet schabowy nie powinien być zbyt cienki ani za gruby oraz co najważniejsze
nie powinien ociekać tłuszczem. Niezależnie od wyboru rodzaju tłuszczu, na którym będziemy
smażyć kotlety schabowe należy trzymać się podstawowej zasady – musi być on dobrze rozgrzany zanim włoży się mięso na patelnię. W przeciwnym razie panierka nasiąknie tłuszczem. Jeśli tak się stanie warto po usmażeniu odsączyć kotlet przez chwilę na papierowym ręczniku, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Prawidłowo usmażony kotlet
ma chrupiącą skórkę o złocistej barwie , a jego
mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Kotlet schabowy to pomysł
na proste, szybkie w przygotowaniu, smaczne i nie wymagające wysiłku danie na obiad dla całej rodziny.