W polskiej kuchni tradycyjnym daniem są kotlety schabowe. Obecnie przygotowuje się je na rozmaite sposoby: duszone, z piekarnika czy nadziewane. Nierzadko przygotowuje się kotlety schabowe w mleku, które służy do namoczenia mięsa. Schab najlepiej namaczać przez całą noc, a jeżeli nie jest to możliwe z powodu braku czasu – przynajmniej przez dwie godziny. Do obtoczenia klasycznych schabowych wykorzystuje się mąkę, jajko oraz bułkę tartą. Urozmaiceniem tego dania są kotlety nadziewane pieczarkami, które doskonale smakują podawane z młodymi ziemniaczkami i surówką bądź duszonymi warzywami. Można do nich dodać żółtego sera. Osoby, które chcą uniknąć smażenia na tłuszczy (głównie smalcu), mogą zrobić kotlety schabowe pieczone. Jednym ze sposobów na ich wykonanie jest pieczenie kotletów ze schabu wraz z ziemniakami w foliowym rękawie. Inną smaczną potrawą mięsną, którą można przygotować z różnych rodzajów mięs – drobiowego, cielęcego, wieprzowego – są sznycle. Można je przyrządzić metodą smażenia lub pieczenia w piekarniku.

Obecnie coraz częściej zamiast na smalcu kotlety ze schabu smaży się na oleju lub maśle klarowanym. Dobry kotlet schabowy nie powinien być zbyt cienki ani za gruby oraz co najważniejsze nie powinien ociekać tłuszczem. Niezależnie od wyboru rodzaju tłuszczu, na którym będziemy smażyć kotlety schabowe należy trzymać się podstawowej zasady – musi być on dobrze rozgrzany zanim włoży się mięso na patelnię. W przeciwnym razie panierka nasiąknie tłuszczem. Jeśli tak się stanie warto po usmażeniu odsączyć kotlet przez chwilę na papierowym ręczniku, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Prawidłowo usmażony kotlet ma chrupiącą skórkę o złocistej barwie , a jego mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Kotlet schabowy to pomysł na proste, szybkie w przygotowaniu, smaczne i nie wymagające wysiłku danie na obiad dla całej rodziny.
Sznycel po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku

Sznycel wiedeński to austriacka potrawa tradycyjnie przygotowywana z cielęciny, którą panieruje się w bułce tartej. W Polsce z uwagi na wysoki koszt mięsa cielęcego, często zastępuje się go schabem. Kotlet smaży się na klarowanym maśle i podaje udekorowany plasterkami bądź cząstkami cytryny. W tradycyjnej kuchni austriackiej, sznycel po wiedeńsku serwuje się z sałatką ziemniaczaną. Do przyrządzenia klasycznej wersji wykorzystuje się: cielęcinę, jaja, klarowne masło, mąkę, bułkę tartą oraz sól. Nierzadko sznycel podaje się z sadzonym jajkiem, które kładzie się bezpośrednio na usmażonym kotlecie. Potrawę można posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem.

Znaleźliśmy 518 przepisów w kategorii Kotlety schabowe

Schabowy  z cebulką

Schabowy z cebulką

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kebabowy schabowy

Kebabowy schabowy

zbysiowa zbysiowa
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schabowy klasyczny Ewa52

Schabowy klasyczny Ewa52

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schabowy z kapustą

Schabowy z kapustą

alaaa alaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: