Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Naleśniki

Naleśniki

Beata1982 Beata1982

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jogurtowe racuchy

Jogurtowe racuchy

jurata jurata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka pomidorowe

Kopytka pomidorowe

Triss Triss

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi bez sera

Pierogi bez sera

mika3008 mika3008

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizzerinki 7

Pizzerinki 7

jurata jurata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

jurata jurata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Spaghetti z sosem

Spaghetti z sosem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe kopytka 3

Domowe kopytka 3

ewaole ewaole

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajeczniki 2

Jajeczniki 2

dodi1 dodi1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z bigosem

Pierogi z bigosem

monikaT83 monikaT83

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: