Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

Knedliczki

Knedliczki

miriam miriam

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle z kakao

Knedle z kakao

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierożki wieprzowe dim sum

Pierożki wieprzowe dim sum

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski zapiekane z beszamelem

Kluski zapiekane z beszamelem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Naleśniki Joli

Naleśniki Joli

mushu16 mushu16

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z twarogiem

Pierogi z twarogiem

olkaaa olkaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajeczniki 2

Jajeczniki 2

dodi1 dodi1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka

Kopytka

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

ruskie pierogi

ruskie pierogi

kate1980 kate1980

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Uszka wigilijne

Uszka wigilijne

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: