Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3360 przepisów w kategorii Mączne

Bliny na słodko

Bliny na słodko

xorcio xorcio

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto ołatkowe piwne

Ciasto ołatkowe piwne

Doda Doda

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka

Kopytka

Babcia Halinka Babcia Halinka
40

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Omlet kolorowy

Omlet kolorowy

Pyza Pyza
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rabarbarowe racuszki

Rabarbarowe racuszki

jaga85 jaga85
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluchy kwiatuchy

Kluchy kwiatuchy

Pyza Pyza
15

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

judyta judyta
27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: