Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Golonka  w piwie

Golonka w piwie

strunka.35 strunka.35

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Klopsiki kozackie

Klopsiki kozackie

Pyza Pyza
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Udka nadziewane

Udka nadziewane

matri13 matri13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pikantny gulasz

Pikantny gulasz

matri13 matri13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dziczyzna z piwem

Dziczyzna z piwem

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karbonada wołowa

Karbonada wołowa

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piwna wątróbka

Piwna wątróbka

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy piwne

Zrazy piwne

Persik Persik
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Burgery Pyzy

Burgery Pyzy

Pyza Pyza
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrupkie udka

Chrupkie udka

matri13 matri13
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: