Dżem z dyni warto wzbogacić o dodatek jabłek lub pomarańczy - zyska dzięki nim lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak. Wypróbuj też prosty przepis na puree z dyni.
Na początku trzeba umyć warzywa i pokroić na mniejsze części, a następnie obrać dynię - staraj się nie odcinać skóry zbyt grubo. Wydrąż nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj sok z cytryny i trochę wody, zasyp cukrem. Gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
Pomarańcze umyj dokładnie i zetrzyj skórkę. Owoc pozbaw pestek i dodaj do dyni, a skórkę wymieszaj z syropem przygotowanym z połowy szklanki wody i kilku łyżek cukru i podgrzewaj w rondelku przez kwadrans.
Do dyni i pomarańczy dodaj skórkę pomarańczową w syropie, dopraw świeżo startym imbirem i gotuj całość przez około 40 minut.
Gotową masę przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie je zakręć, odwróć do góry dnem.
A może wypróbujesz przepis na dżem z dyni z pomarańczą i cytryną?
Składniki:
Jabłka obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ dyni pokrój drobno lub zetrzyj na tarce.
Dynię przełóż do garnka, zasyp cukrem i gotuj przez około 20 minut, następnie dodaj jabłka, sok z cytryny i pomarańczy oraz przyprawy. Gotuj od 40 do 60 minut (czas gotowania uzależnij od pożądanej konsystencji).
Do wyparzonych słoików przełóż dżem z dyni, zakręć i odstaw do góry dnem. Przykryj ściereczką i wystudź.
Składniki:
Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody (warzywo puszcza dużo soku), aż się rozgotuje.
Dodaj cukier, galaretki pomarańczowe oraz olejek i duś jeszcze przez około 20 minut.
Gorący dżem z dyni z galaretką przełóż do słoików. Zakręć szczelnie i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.
Wypróbuj też przepis na dżem z dyni z galaretką cytrynową.
Dżem z dyni i pomarańczy
Składniki:- 2,5 kg dyni (waga przed obraniem i wydrążeniem)
- 3 duże, soczyste pomarańcze
- sok z 1 cytryny
- 1 kg cukru
- kawałek świeżego korzenia imbiru
Na początku trzeba umyć warzywa i pokroić na mniejsze części, a następnie obrać dynię - staraj się nie odcinać skóry zbyt grubo. Wydrąż nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj sok z cytryny i trochę wody, zasyp cukrem. Gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
Pomarańcze umyj dokładnie i zetrzyj skórkę. Owoc pozbaw pestek i dodaj do dyni, a skórkę wymieszaj z syropem przygotowanym z połowy szklanki wody i kilku łyżek cukru i podgrzewaj w rondelku przez kwadrans.
Do dyni i pomarańczy dodaj skórkę pomarańczową w syropie, dopraw świeżo startym imbirem i gotuj całość przez około 40 minut.
Gotową masę przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie je zakręć, odwróć do góry dnem.
A może wypróbujesz przepis na dżem z dyni z pomarańczą i cytryną?
Dżem z dyni i jabłek
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni
- 1 kg winnych jabłek
- 800 g cukru
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Jabłka obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ dyni pokrój drobno lub zetrzyj na tarce.
Dynię przełóż do garnka, zasyp cukrem i gotuj przez około 20 minut, następnie dodaj jabłka, sok z cytryny i pomarańczy oraz przyprawy. Gotuj od 40 do 60 minut (czas gotowania uzależnij od pożądanej konsystencji).
Do wyparzonych słoików przełóż dżem z dyni, zakręć i odstaw do góry dnem. Przykryj ściereczką i wystudź.
Dżem z dyni z galaretką
Składniki:
- 2,5 kg miąższu dyni
- 0,5 kg cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
- 3 łyżki olejku pomarańczowego
Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody (warzywo puszcza dużo soku), aż się rozgotuje.
Dodaj cukier, galaretki pomarańczowe oraz olejek i duś jeszcze przez około 20 minut.
Gorący dżem z dyni z galaretką przełóż do słoików. Zakręć szczelnie i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.
Wypróbuj też przepis na dżem z dyni z galaretką cytrynową.