Dżem z dyni na 3 sposoby. Zrób dżem z dyni z pomarańczą, jabłkami lub galaretką!

Dynia, cukier i dodatki - tylko tyle potrzeba, by zrobić pyszny dżem z dyni. Do przygotowania dyniowej konfitury możesz wykorzystać także pomarańczę, jabłka oraz galaretkę. Dynię przeznaczoną na dżem trzeba wcześniej obrać i pokroić w kostkę - dzięki temu szybciej zmięknie.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Dżem z dyni na 3 sposoby. Zrób dżem z dyni z pomarańczą, jabłkami lub galaretką!
fot. Adobe stock
Dżem z dyni warto wzbogacić o dodatek jabłek lub pomarańczy - zyska dzięki nim lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak. Wypróbuj też prosty przepis na puree z dyni.

Dżem z dyni i pomarańczy

Składniki:
  • 2,5 kg dyni (waga przed obraniem i wydrążeniem)
  • 3 duże, soczyste pomarańcze
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kg cukru
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
Wykonanie:

Na początku trzeba umyć warzywa i pokroić na mniejsze części, a następnie obrać dynię - staraj się nie odcinać skóry zbyt grubo. Wydrąż nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj sok z cytryny i trochę wody, zasyp cukrem. Gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.

Pomarańcze umyj dokładnie i zetrzyj skórkę. Owoc pozbaw pestek i dodaj do dyni, a skórkę wymieszaj z syropem przygotowanym z połowy szklanki wody i kilku łyżek cukru i podgrzewaj w rondelku przez kwadrans.

Do dyni i pomarańczy dodaj skórkę pomarańczową w syropie, dopraw świeżo startym imbirem i gotuj całość przez około 40 minut.

Gotową masę przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie je zakręć, odwróć do góry dnem.

A może wypróbujesz przepis na dżem z dyni z pomarańczą i cytryną?

Dżem z dyni i jabłek


Składniki:
  • 1 kg miąższu z dyni
  • 1 kg winnych jabłek
  • 800 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Wykonanie:

Jabłka obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ dyni pokrój drobno lub zetrzyj na tarce.

Dynię przełóż do garnka, zasyp cukrem i gotuj przez około 20 minut, następnie dodaj jabłka, sok z cytryny i pomarańczy oraz przyprawy. Gotuj od 40 do 60 minut (czas gotowania uzależnij od pożądanej konsystencji).

Do wyparzonych słoików przełóż dżem z dyni, zakręć i odstaw do góry dnem. Przykryj ściereczką i wystudź.

Dżem z dyni z galaretką


Składniki:
  • 2,5 kg miąższu dyni
  • 0,5 kg cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 3 łyżki olejku pomarańczowego
Wykonanie:

Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody (warzywo puszcza dużo soku), aż się rozgotuje. 

Dodaj cukier, galaretki pomarańczowe oraz olejek i duś jeszcze przez około 20 minut.

Gorący dżem z dyni z galaretką przełóż do słoików. Zakręć szczelnie i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.

Wypróbuj też przepis na dżem z dyni z galaretką cytrynową.