Sposób obierania dyni zależy od tego, z jakiej odmiany warzywem mamy do czynienia. Jeśli nie masz pewności, zobacz: jak rozpoznać odmiany dyni.
Co jest potrzebne do tego, by obrać dynię?
- duży, ostry nóż. Bez niego trudno będzie odciąć końcówki twardej dyni;
- obieraczka do warzyw lub widelec
Obierz dynię krok po kroku!
Jeśli chcesz obrać dynię o niezbyt twardej skórze:- odetnij ogonek za pomocą noża, to samo zrób ze spodem dyni
- przekrój dynię na pół
- za pomocą łyżki wydrąż pestki
- przygotuj obierak do warzyw lub mały nożyk i zeskrob skórę kawałek po kawałku.
Jeśli chcesz obrać wyjątkowo twardą dynię:
- odetnij obie końcówki dyni
- przekrój dynię na pół, wydrąż pestki i podziel na kilka kawałków
- podpiecz w piekarniku (180 stopni) przez ok. pół godziny
- po wyjęciu skóra bardzo łatwo odchodzi, zdejmiesz ją widelcem lub małym nożykiem.