Jak obrać dynię?

Z nami obranie dyni to pestka! Zobacz, jak krok po kroku obrać dynię. Ta umiejętność przyda Ci się nie tylko w okolicach Halloween!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak obrać dynię?
fot. Adobe

Sposób obierania dyni zależy od tego, z jakiej odmiany warzywem mamy do czynienia. Jeśli nie masz pewności, zobacz: jak rozpoznać odmiany dyni.

Co jest potrzebne do tego, by obrać dynię?

  • duży, ostry nóż. Bez niego trudno będzie odciąć końcówki twardej dyni;
  • obieraczka do warzyw lub widelec

Obierz dynię krok po kroku!

Jeśli chcesz obrać dynię o niezbyt twardej skórze:
  • odetnij ogonek za pomocą noża, to samo zrób ze spodem dyni
  • przekrój dynię na pół
  • za pomocą łyżki wydrąż pestki
  • przygotuj obierak do warzyw lub mały nożyk i zeskrob skórę kawałek po kawałku.

Jeśli chcesz obrać wyjątkowo twardą dynię:
  • odetnij obie końcówki dyni
  • przekrój dynię na pół, wydrąż pestki i podziel na kilka kawałków
  • podpiecz w piekarniku (180 stopni) przez ok. pół godziny
  • po wyjęciu skóra bardzo łatwo odchodzi, zdejmiesz ją widelcem lub małym nożykiem.
Pamiętaj, że dyni hokkaido nie musisz obierać - skóra tej odmiany jest wyjątkowo miękka i w pełni jadalna.