Pączki robi się z ciasta drożdżowego, które składa się z mąki, jajek, mleka i masła. Można je przygotować na parze, przez co wypieki nabiorą delikatności i lekkości. Najbardziej popularnym, choć wysoce kalorycznym, sposobem jest jednak smażenie ich na głębokim tłuszczu.
Dobrym pomysłem są też pączki serowe z dodatkiem twarogu, który nadaje im wilgotności. Wypieki najlepiej smakują z dodatkiem marmolady wiśniowej lub powideł śliwkowych. Można je oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Choć najwięcej pączków kupujemy i zjadamy w Tłusty czwartek, to i tak coraz częściej smażymy lub
pieczemy pączki na niedzielne popołudnie.
Kupując ten wyśmienity przysmak, nie zapominajmy o równie słynnych
pączkach wiedeńskich, hiszpańskich, amerykańskich oraz angielskich. Zapraszamy do zapoznania się z
przepisami na Tłusty czwartek, gdzie znajdziecie receptury na tradycyjne i nowoczesne słodkości.
Świetnym zamiennikiem tradycyjnych pączków są te z dyni, klarowanym maśle,
z
mięsem czy
serowe
.
Wielkimi miłośnikami słodkich ciastek drożdżowych są dzieci. Specjalnie dla nich możemy przygotować lub kupić
mini pączki. Pamiętajmy jednak, że co za dużo to niezdrowo.
W tej kategorii znajdziecie sprawdzone i wyjątkowo smaczne
przepisy na domowe pączki,
oponki, nadzienie do pączków oraz szybkie w wykonaniu
ciastka. Serdecznie zapraszamy!
zdjęcie: Fotolia