Pampuchy w zależności od regionu mają różne nazwy. Na Lubelszczyźnie określane są jako parowańce, na Górnym Śląsku - buchty, zaś w województwie wielkopolskim - parowce, kluchy na lumpie, pyzy. Kluski na parze przygotowuje się w wersji na słono (z gulaszem, sosem pieczarkowym, paprykowym, jako dodatek do mięs) lub na słodko (z sosem truskawkowym, jagodowym, cynamonem bądź nadziewa owocami).
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Potrawa sprawdzi się na obiad i kolację. Farsz na pierogi ruskie przygotowuje się z twarogu, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki. Wszystkie składniki mieli się, miesza i doprawia solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi ruskie można zrobić w kilkanaście minut. W misce należy wymieszać mąkę, gorącą wodę, oliwę i sól, a następnie zagnieść placek. Z rozwałkowanego ciasta wycina się koła, które wypełnia się farszem. Surowe pierogi ruskie gotuje się w osolonym wrzątku.

Kartacze

Kartacze

Kartacze nazywa się także cepelinami. To okrągłe kluski robione z ziemniaków, mąki, jajek oraz wody, przypominające nieco tradycyjne pyzy. Farsz do kartaczy przygotowuje się z mięsa mielonego, kapusty kiszonej, kaszy gryczanej, grzybów lub białego sera, przyprawionego na słono albo na słodko. Ugotowane we wrzątku bądź aromatycznym bulionie kartacze podaje się ze skwarkami z boczku, stopionym masłem lub sosem pieczarkowym.

Kluski ziemniaczane szare

Kluski ziemniaczane szare

Szare kluski ziemniaczane to jedna z potraw mącznych, popularnych przede wszystkim na Śląsku. Robi się je z surowych ziemniaków, startych na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki szybko ciemnieją, stąd szary kolor klusek. Zanim do ziemniaków doda się mąkę, należy umieścić je w durszlaku albo w sicie i odczekać kilka minut, aby oddzielił się od nich sok. Do ziemniaków zmieszanych z mąką można dodać jajko, nie jest to jednak konieczne. Ciasto rwie się na niewielkie, płaskie kawałeczki i wrzuca na wrzącą, osoloną wodę lub przeciera przez przecierak do klusek, czyli haluszkownicę.

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem

Kluski śląskie, szczególnie jeśli mają być podawane jako samodzielne danie, można napełnić mięsnym farszem, np. mięsem mielonym. Kluski ziemniaczane z mięsem przyrządza się tak, jak kluski śląskie, z tym, że podczas formowania do dziurki nakłada się farsz i zalepia go ciastem. Zwyczajne, nienadziewane kluski śląskie można polać sosem mięsnym, który powstał podczas pieczenia lub duszenia mięsa albo został przyrządzony specjalnie do klusek. Kluski z mięsem będą doskonale smakować, nawet jeżeli poda się je z samą zeszkloną na tłuszczu cebulą.

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z twarogiem inaczej nazywane pierogami leniwymi z twarogiem przygotujemy bardzo szybko. Wystarczy zmielony biały ser, mąka, jajka i cukier. Wyrabiamy ciasto i tniemy w kształt podobny do kopytek. Leniwe z twarogiem podajemy na słodko polane roztopionym masłem posypane cukrem i cynamonem lub polane dżemem owocowym.

 Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane faszerujemy mięsem, twarogiem lub śliwkami, w każdej postaci są pyszne i sycące.  Te wytrawne podajemy ze skwarkami i zrumienioną cebulką, na słodko polane śmietaną lub zrumienioną bułką tartą i cynamonem. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim ziemniaków, zazwyczaj ugotowanych, czasami dodajemy również surowe, wcześniej starte na tarce. Dodatkowo potrzebujemy mąkę, jajka i soli. Można również przyrządzić pyzy ziemniaczane bez farszu i podawać z różnymi sosami- grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym.

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem przyrządzane są chyba najczęściej.Wieprzowina, wołowina czy drób wykorzystuje się do tego farszu różne rodzaje mięsa. Jest ono gotowane, mielone, a następnie odpowiednio przyprawiane. Oprócz niego możemy dodać również ugotowane i zmielone warzywa-marchew, pietruszka, czy seler. Nadziewamy masą ciasto przygotowane z gotowanych lub surowych ziemniaków. Gotujemy je we wrzącej wodzie, aż wypłyną na wierzch.  Wystarczy je polać zrumienioną cebulką na oleju i danie gotowe.

Polecane przepisy do kategorii Pampuchy

Znaleźliśmy 57 przepisów w kategorii Pampuchy

Pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe

jozefinacz jozefinacz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pampuchy z dżemem

Pampuchy z dżemem

przejs przejs
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pampuchy

pampuchy

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pampuchy

Pampuchy

pioge7 pioge7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zsiadłe pampuchy

Zsiadłe pampuchy

Papaja Papaja
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki na parze

Pączki na parze

smaki12 smaki12
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pampuchy

Pampuchy

Justi18 Justi18

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pampuchy

Pampuchy

Jolanta27 Jolanta27
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pampuchy

Pampuchy

kober kober
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe

lena lena
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: