Pascha jest tradycyjną potrawą wielkanocną o północno-rosyjskim pochodzeniu. Przygotowuje się ją z twarogu, mleka, śmietany, masła, dodając jajka, wanilię, cukier i bakalie. Najczęściej serwowana jest w postaci piramidy o ściętym stożku, przystrojonej dookoła rodzynkami i skórką z pomarańczy. Jest również znaną potrawą wielkanocną w Polsce, zwłaszcza wśród ludności wywodzącej się z Kresów Wschodnich. Dawniej do przyrządzenia paschy służył przyrząd, jakim była makutra, czyli ciężka misa w której ucierało się produkty potrzebne do wykonania ciasta. Aktualnie ciasto – pascha podawana jest nie tylko w okresie Wielkanocy, ale również z okazji innych uroczystości. 

Sekret udanej paschy tkwi w odpowiednich składnikach. Muszą być one dobrej jakości, świeże, najlepiej z pewnego źródła. Mowa tu przede wszystkim o twarogu - powinien być słodki i delikatny.

Gotowy deser można podawać w różnych konfiguracjach: z płatkami migdałowymi, płynną czekoladą, owocami kandyzowanymi, marmoladą. Paschę można przyrządzać na dwa sposoby - na zimno i na gorąco, przy czym te pierwsze są mniej trwałe - wytrzymują do trzech dni, zaś te drugie mogą stać nawet tydzień!

Tak jak inne pokarmy wielkanocne, tak samo przygotowywanie paschy wiąże się z pewną symboliką. Jajka, z których jest przyrządzana symbolizują nowe życie, odradzającą się przyrodę. Charakterystyczny kształt przypominający ściętą piramidkę, symbolizuje Grób Chrystusa. Dodatki w postaci bakalii i cukru - określane jako produkty luksusowe - są nawiązaniem do dobrobytu i bogactwa.

Ciekawostką może być fakt, że w niektórych rejonach Polski pod nazwą „pascha” spotkać można inne ludowe potrawy przygotowywane z okazji świąt. Z kolei tradycyjna rosyjska pascha przyrządzana i podawana jest tylko raz do roku, na Wielkanoc. W Polsce, w związku z brakiem znajomości symboliki i tradycji bywa traktowana jako zwykły deser.

Mimo to, pascha wielkanocna to dla wielu osób pozycja, która musi znaleźć się na świątecznym stole. Wśród naszych przepisów znajdziecie wiele wyjątkowych propozycji przepisów na ten słodki, pyszny deser. Zapraszamy!
Pascha z mleka

Pascha z mleka

Nie wszystkie przepisy na wielkanocną paschę zawierają gotowy ser twarogowy. To tradycyjne wielkanocne ciasto można wykonać z twarogu przygotowanego samodzielnie z mleka i śmietany. Przyrządzone tym sposobem ciasto z mleka zyskuje wyjątkowy smak i staje się bardziej kremowe. Jedna z metod na zrobienia paschy w ten sposób polega na zagotowaniu mleka wraz z laseczką wanilii, a następnie dodanie do niego roztrzepanych w śmietanie jajek.

Pascha z twarogu

Pascha z twarogu

Tradycyjną wielkanocną paschę powinno się przyrządzić z twarogu domowej roboty. W obecnych czasach do przygotowania pachy częściej wykorzystuje się gotowy twaróg, który oprócz sera w kostce dostępny jest na sklepowych półkach w postaci „sernika z wiaderka”.

Pascha z galaretką

Pascha z galaretką

Paschę można przygotować w postaci ciasta z galaretką, a jej smak przypomina tradycyjny sernik na zimno. Dodatkami, które znakomicie wkomponują się w tak przygotowane ciasto są owoce. Dekoracją mogą być zarówno owoce kandyzowane, brzoskwinie w zalewie, jak również świeże winogrona.

Pascha bez jajek

Pascha bez jajek

Dla osób praktykujących dietę wegańską dobrą alternatywą wielkanocnego deseru będzie pascha przygotowana bez jajek oraz nabiału. Podstawowymi składnikami do uzyskania wegańskiej paschy są mielone migdały, śmietanka kokosowa, wanilia, syrop z agawy oraz tahini. W celu uniknięcia użycia jedynie surowych jaj, w produkcji paschy zastosowanie ma twaróg, miękkie masło, kwaśna śmietana oraz mleko.

Pascha dietetyczna

Pascha dietetyczna

Osoby dążące do redukcji masy ciała lub po prostu troszczące się o smukłą sylwetkę na wielkanocny stół mogą przygotować paschę w wersji light. Ten „fit deser” zachowa swój wyjątkowy smak, a jednocześnie jest bardzo zdrowy. Zamiast tłustego czy półtłustego twarogu, wśród składników do przygotowania dietetycznej paschy znajduje się naturalny homogenizowany serek. Pascha wykonana z tłustego twarogu z zastosowaniem masła, śmietanki, żółtek jaj oraz bakalii jest deserem bardzo kalorycznym. Przeciętny kawałek paschy waży 150 gramów i dostarcza 510 kilokalorii, czyli tyle co pełnowartościowy posiłek. Święta to czas, kiedy możemy sobie pozwolić na odrobinę słodkości, a żeby zmniejszyć nieco kaloryczność i zachować czyste sumienie przy wielkanocnym stole warto pomyśleć o dietetycznych wersjach potraw.

Polecane przepisy do kategorii Pascha

Znaleźliśmy 67 przepisów w kategorii Pascha

Pascha waniliowa

Pascha waniliowa

Kniejson Kniejson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha z żurawiną

Pascha z żurawiną

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha migdałowa

Pascha migdałowa

sammakko sammakko
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiosenna pascha

Wiosenna pascha

jaga85 jaga85
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śmietankowa pascha

Śmietankowa pascha

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

misia14 misia14
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha straciatella

Pascha straciatella

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wielkanocna pascha

Wielkanocna pascha

aliss06 aliss06
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha wg Anny

Pascha wg Anny

Anna Zelek Anna Zelek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha z bakaliami

Pascha z bakaliami

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: