Pasta rybna z makreli to pomysł na smaczne i zdrowe kanapki. Przyrządza się ją z mięsa wędzonej makreli zmieszanego z innymi składnikami, np. drobno posiekanymi warzywami, jajkiem ugotowanym na twardo albo twarogiem. Makrela jest rybą, która zamieszkuje wody Oceanu Atlantyckiego, Morza Czarnego, Morza Śródziemnego oraz Bałtyckiego. Jej mięso jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Korzystnie wpływają one na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację. Obniżają też stężenie złego cholesterolu we krwi i w ten sposób zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia. Makrela zawiera również cynk, selen, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B, co sprawia, że jedzenie jej wszechstronnie wpływa na zdrowie i ładny wygląd skóry, włosów i paznokci. Pasta do chleba to jeden z najłatwiejszych sposobów, na jakie można przyrządzić tę bogatą w substancje odżywcze, a przy tym niezwykle smaczną, rybę. Pasta z wędzonej makreli równie dobrze smakuje do chleba żytniego, jak i pszennego.
Pasta rybna

Pasta rybna

Choć najczęściej pastę rybną przygotowuje się z mięsa makreli i tuńczyka, to także inne ryby mogą stanowić jej podstawowy składnik. Pasta z łososia będzie z pewnością jedną z bardziej wykwintnych odsłon pasty rybnej do kanapek. Przyrządza się ją z wędzonego lub pieczonego mięsa tej ryby, np. z brzuszków, i gotowanego jajka lub twarogu. Inne ryby, które nadają się na pastę, to szprotki z puszki oraz śledzie. Należy rozgnieść je z jajkiem lub serem i przyprawić. Smak pasty rybnej, podobnie jak innych dań z ryb, wzbogaci kilka kropli soku z cytryny.

Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka

Mięso tuńczyka może być doskonałym składnikiem pasty do kanapek. Do przyrządzenia pasty z tuńczyka na kanapki potrzebne jest mięso tej ryby, które można kupić w puszkach. Jeśli nie musimy ograniczać jej kaloryczności, możemy wybrać tuńczyka w oleju. Jeżeli natomiast wolimy, aby pasta była mniej kaloryczna, powinniśmy kupić tuńczyka w sosie własnym. Mięso ryby należy zmieszać z jajkiem. Pastę jajeczną z tuńczykiem robi się z jajka gotowanego na twardo. Oba główne składniki można rozgnieść widelcem, a następnie przyprawić szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.

Pasta do chleba dla dzieci

Pasta do chleba dla dzieci

Doskonałym dodatkiem do pieczywa są pasty kanapkowe. Każde dziecko z pewnością zna smak pasty z jajek, którą można uzupełnić o drobno posiekany szczypiorek, rzodkiewkę czy kawałeczki szynki. Aby przyrządzić pastę jajeczną bez dodatku kalorycznego majonezu, można wykorzystać jogurt naturalny. Coraz bardziej popularnym owocem staje się awokado, które ma zastosowanie przy produkcji past do chleba. W swoim składzie zawiera zdrowe tłuszcze oraz szereg witamin o działaniu przeciwutleniającym.

Pasta z awokado i czosnkiem

Pasta z awokado i czosnkiem

Pasta z dojrzałych awokado i świeżo siekanego czosnku jest słona i mocno aromatyczna. Jej smak warto podkreślić również kolendrą lub bazylią. Ciekawym urozmaiceniem jest też dodanie sera feta. Przygotowaną potrawę idealnie wykorzystuje się na śniadanie, podając z pieczywem, bagietką lub nachosami. Zawarte w paście awokado obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi, a dodany czosnek jest naturalnym antybiotykiem.

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy, nazywana również hummusem, to pasta przygotowywana na bazie ciecierzycy (gotowanej lub tartej) z dodatkiem przetartego przez praskę czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz pasty tahini (inaczej pasty sezamowej). Wszystkie składniki miksuje się w blenderze na gładką i jednolitą masę. Można je doprawić solą i pieprzem. Hummus jest bardzo popularny wśród wegan i wegetarian ze względu na swoje właściwości zdrowotne i dietetyczność (bogaty jest w białko czy witaminy B i C).

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

Pasta z ugotowanej soczewicy, tahini, suszonych pomidorów i czosnku znakomicie smakuje z dodatkiem kminku i soku z cytryny. Całość warto urozmaicić kolendrą lub bazylią. Aromatyczna, gładka i kremowa pasta świetnie sprawdza się na śniadanie lub zdrową kolację. Podaje się ją na świeżym pieczywie lub w formie dipu do warzyw. Soczewica zawiera dużą ilość białka, więc jest świetnym zamiennikiem białka pochodzenia zwierzęcego.

Pasta z awokado i twarogu

Pasta z awokado i twarogu

Pastę z dojrzałych awokado, twarogu i śmietany przygotowuje się, dodając również odrobinę czosnku, sok z limonki oraz startą cebulę. Całość warto urozmaicić również kolendrą lub bazylią. Pasta jest tak miękka, że wystarczy rozgnieść ją widelcem. Przygotowaną potrawę idealnie wykorzystuje się w postaci sałatki lub ze świeżym pieczywem na śniadanie. Zawarte w paście awokado obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi, a dodany twaróg jest źródłem pełnowartościowego białka.

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli może być przygotowana zarówno na bazie fasoli Jaś, perłowej, jak i każdej innej. Wystarczy na początek zalać ją dużą ilością wody i moczyć przez noc. Następnie obrać fasolę ze skórki, wycisnąć sok z cytryny i przygotować pieprz oraz sól. Całość na koniec dokładnie zmiksować razem z przyprawami. Pasta z fasoli, szczególnie tej białej, nazywana jest również smalcem wegetariańskim. Jest bardzo zdrowa, zawiera dużo białka oraz lizyny (wzmacnia ona serce oraz przeciwdziała zawałowi).

Pasta paprykowa

Pasta paprykowa

Pasta paprykowa to przecier z papryki podany w dowolny sposób. Dobrze smakuje na pieczywie, pizzy lub w postaci przetworów na zimę. Dobrze komponuje się też z mięsem i rybami. Podstawą pasty jest papryka czerwona oraz chilli. Można ją przygotować z solą, czosnkiem i koncentratem pomidorowym lub też z dodatkiem ryżu, pestkami słonecznika i kminku. Paprykę można gotować, piec lub tradycyjnie smażyć na słońcu. Pasta jest bogata w witaminę C oraz liczne przeciwutleniacze. Zawarta w ostrej papryce kapsaicyna przyspiesza też proces odchudzania.

Pasta tahini

Pasta tahini

Pasta tahini przygotowywana jest z ziaren sezamu. Przepisów na nią jest przynajmniej kilka. Sezam na pastę tahini można uprażyć, dzięki czemu będzie ona miała o wiele lepszy smak i aromat. Do jej przygotowania oprócz sezamu potrzeba oleju. Ziarna praży się na suchej patelni, następnie umieszcza się w kielichu blendera i miksuje. Gotową pastę przekłada się do słoiczków. Tahini można trzymać szczelnie zamknięte nawet przez kilka miesięcy. Po otwarciu warto pastę przechowywać w lodówce.

Polecane przepisy do kategorii Pasta z makreli

Znaleźliśmy 200 przepisów w kategorii Pasta z makreli

Pasta makrelowa

Pasta makrelowa

margolata margolata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pasta z makreli

pasta z makreli

mandaryna4 mandaryna4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z makreli II

Pasta z makreli II

Henia Henia
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z makreli

Pasta z makreli

Mandaryna Mandaryna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta makrelowa

Pasta makrelowa

zewa zewa
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z makreli

Pasta z makreli

luna luna
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z makreli

Pasta z makreli

monia2005 monia2005

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z makreli Eli

Pasta z makreli Eli

eli_555 eli_555
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pasta z makreli

pasta z makreli

kucyk1981 kucyk1981
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z makreli

Pasta z makreli

A.B. A.B.
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z makreli

Pasta z makreli

Doda Doda
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: