Potrawy z owoców morza (homarów, kalmarów, ośmiornic, małż, ostryg, krewetek, raków, krabów) można przyrządzić na wiele sposobów: usmażyć, udusić, ugotować, zapiec, zjeść na surowo. Choć przyrządzenie dania z owocami morza zajmuje dużo czasu, to efekt wart jest wysiłku. Najczęściej robi się zupy i sałatki, a najpopularniejszym frutti di mare są krewetki, które można podać z makaronem, pizzą czy jajecznym carpaccio, oraz zjadane na surowo ostrygi, znane również jako afrodyzjaki.
Ostrygi

Ostrygi

Ostrygi najlepiej jeść w trakcie sezonu na połowy, czyli w okresie zimowym. W tym czasie najlepiej je próbować z dodatkiem soku z cytryny lub pikantną salsą. Przy częstym spożywaniu, ostrygi pełnią też rolę afrodyzjaku. Aby wydobyć z nich pełne walory smakowe, należy delektować się morskim aromatem na podniebieniu. Tak jak inne owoce morza, ostrygi są bogate w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Potrawa ta jest ciężkostrawna, więc dobrze komponuje się też z lampką wina, które przyspiesza trawienie.

Mule

Mule

Mule, zwane również małżami bądź omułkami, są owocami morza. Jada się je same, a także z pieczywem, przyprawami, ziołami i sosami. Mule można ugotować, usmażyć, upiec bądź udusić. Doskonale smakują z dodatkiem czosnku, papryczki chili oraz białego wina wytrawnego. Na patelni należy rozgrzać masło bądź oliwę, a następnie podsmażyć posiekane warzywa. Po kilku minutach dodaje się mule oraz alkohol. Całość dusi się do momentu, aż owoce morza otworzą się.

Przegrzebki

Przegrzebki

Przegrzebki, inaczej małże świętego Jakuba, są jadalnym gatunkiem małży nitkoskrzelnych. Ich mięso zawiera dużo żelaza, dzięki czemu są wysoko cenione pod względem kulinarnym. Świeże przegrzebki powinny być kremowe, pozbawione przebarwień i uszkodzeń. Ich mięso jest białe i niezwykle delikatne w smaku. Można je smażyć, dusić, grillować i gotować przez maksymalnie 5 minut – dzięki temu zachowają jędrność, soczystość i wyjątkowy aromat. Świetnie smakują podane z sosem beszamelowym i na surowo.

Kalmary

Kalmary

Kalmary to owoce morza o delikatnym smaku i lekko gumowatej konsystencji. Są uważane za naturalny afrodyzjak. Kalmary podaje się najczęściej smażone lub grillowane – największym przysmakiem są krążki z kalmarów w panierce. Można je także dusić na patelni, faszerować i zapiekać. Świeże i mrożone kalmary są też często podstawą bulionu do zupy rybnej lub orientalnej. Pokrojone kalmary w pierścieniach dodaje się także do sałatek.

Krewetki

Krewetki

Krewetki to jedne z najpopularniejszych, morskich skorupiaków. Można je marynować, robić z nich szaszłyki, pasty, smażyć w cieście, grillować, zawijać (np. w mięsie) czy zapiekać. Krewetki świetnym dodatkiem do zup, sosów, past makaronowych, ryżu, czy sałatek. Można je jeść również na surowo, odrywając głowę od jadalnego tułowia. Mięso krewetek po ugotowaniu staje się zazwyczaj różowe bądź pomarańczowe. Zbyt długi proces smażenia lub duszenia może sprawić, że będą twarde i gumowate.

Ośmiornica

Ośmiornica

Ośmiornice mają bardzo delikatne i elastyczne mięso. Przed przyrządzeniem, z ośmiornicy należy wykroić oczy oraz ząb. Mrożone mięso jest lepsze od świeżego, ponieważ po ugotowaniu staje się miękkie i kruche, a macki delikatnie się skręcają. Ośmiornice wybornie smakują duszone w białym winie. Można je również usmażyć w mące z pomidorami lub podać z ziemniakami bądź makaronem i pieczarkami. Ośmiornica jest także składnikiem sałatek.

Polecane przepisy do kategorii Potrawy z owoców morza

Znaleźliśmy 481 przepisów w kategorii Potrawy z owoców morza

Pikantne krewetki

Pikantne krewetki

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krewetki

Krewetki

alternatywna alternatywna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krewetki Prezesa

Krewetki Prezesa

prezesjc prezesjc

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ragut z ośmiornicy

Ragut z ośmiornicy

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krewetki z chili

Krewetki z chili

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krewetki z orzechami nerkowca

Krewetki z orzechami nerkowca

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krewetki na maśle

Krewetki na maśle

mtm03 mtm03

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

krewetki w bekonie

krewetki w bekonie

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krewetki z grilla

Krewetki z grilla

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moscow Mule

Moscow Mule

Anula Anula

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Złote krewetki

Złote krewetki

kasandra6 kasandra6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Małże duszone

Małże duszone

Sarenka Sarenka
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kalmary po grecku

Kalmary po grecku

JarekD JarekD
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krewetki saganaki

Krewetki saganaki

Homarrowy Homarrowy
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: