Kalmar to jeden z owoców morza, który częściej trafia na nasze stoły. Zazwyczaj serwuje się go w postaci pierścieni – czy to dodawanych do sałatek, czy też smażonych jak krążki cebulowe. Można go także przygotować na inne sposoby. Kalmary suszone, w sosie pomidorowym lub podane z makaronem z pewnością przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim. Szczególnie, że ich przyrządzenie wcale nie jest trudne. Sekret tkwi w krótkiej obróbce termicznej, podczas której nie zdążą się zrobić gumowate.

Zobacz najlepsze przepisy na kałamarnice!
Kalmary smażone

Kalmary smażone

Jak usmażyć kalmara, aby nie zrobił się gumowaty? To proste! Wystarczy smażyć go krótko. Innym sposobem jest ponacinanie jego płaszcza przed smażeniem, dzięki czemu będzie równomiernie upieczony. Smażone kalmary to bez wątpienia świetny sposób na przystawki. Szczególnie, kiedy są wcześniej moczone w specjalnym cieście a następnie serwowane zamiast chipsów lub chrupek. Kałamarnice można także smażyć bez panierki lub z czosnkiem a następnie dodać je do sałatek. W ten sposób uzyskamy oryginalną, acz bardzo smaczną propozycję na drugie śniadanie lub kolację.

Krewetki z grilla

Krewetki z grilla

Przystawką królującą na stołach w sezonie wakacyjnym są krewetki z grilla. Przed grillowaniem należy je zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki oraz czarnym, najlepiej świeżo mielonym, pieprzem. Krewetki nadziewa się na patyczki do szaszłyków i układa na rozgrzanym grillu – ruszt powinno się wcześniej posmarować tłuszczem, np. olejem. Owoce morza grilluje się aż do przyrumienienia, czyli około 3 minuty z każdej strony. Można je podawać z różnymi dipami.

Kuchnia australijska

Kuchnia australijska

Kuchnia australijska opiera się na potrawach kuchni brytyjskiej, śródziemnomorskiej oraz tajskiej. Obfituje również w lokalne produkty, na przykład egzotyczne owoce i warzywa, zioła, przyprawy oraz owoce morza. Do najpopularniejszych dań kuchni australijskiej należą: pieczeń drobiowa, witchetty grubs (larwa ćmy), mięso i jaja emu, damper (pieczywo pszenne), zupa z groszku i szynki, a także kalmary. Anzac biscuits, czyli ciastka kokosowo-owsiane oraz słodkie lamingtons (ciasteczka biszkoptowe) to znane desery australijskie.

Ostrygi

Ostrygi

Są jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków. Najczęściej podawane są na surowo, choć przepisów na ostrygi jest znacznie więcej. Można je zapiekać, smażyć czy gotować. Co więcej – można spotkać także ostrygi wędzone, których wyjątkowy dymny posmak zauroczył już niejedną osobę. W najprostszej wersji te największe mięczaki podaje się na lodzie z plasterkami cytryny. Serwowane w ten sposób stanowią idealny dodatek do dobrej jakości szampana i mogą służyć za elegancką przystawkę na oficjalnym przyjęciu.

Krewetki

Krewetki

Krewetki to jedne z najpopularniejszych, morskich skorupiaków. Można je marynować, robić z nich szaszłyki, pasty, smażyć w cieście, grillować, zawijać (np. w mięsie) czy zapiekać. Krewetki świetnym dodatkiem do zup, sosów, past makaronowych, ryżu, czy sałatek. Można je jeść również na surowo, odrywając głowę od jadalnego tułowia. Mięso krewetek po ugotowaniu staje się zazwyczaj różowe bądź pomarańczowe. Zbyt długi proces smażenia lub duszenia może sprawić, że będą twarde i gumowate.

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza to jednocześnie bardzo wykwintne i szybkie w przygotowaniu danie. Można użyć mrożonych lub świeżych krewetek, małż, homarów, muli, ośmiornic oraz kalmarów. Najlepiej smakują, gdy zostaną krótko podsmażone na klarowanym maśle z dodatkiem świeżego czosnku. Do tego typu dania warto użyć ugotowanych al dente: spaghetti, tagliatelle czy farfalli. Idealnym rozwiązaniem będzie też połączenie neutralnego w smaku makaronu sojowego, ryżowego lub shirataki z intensywnym aromatem owoców morza.

Krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze

Przysmakiem wywodzącym się z kuchni japońskiej są krewetki w tempurze, czyli cienkim i chrupiącym cieście. Tempurę przygotowuje się z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody, najlepiej gazowanej. Woda powinna mieć niską temperaturę, która sprawi, że ciasto będzie delikatne i chrupkie. W przyrządzeniu potrawy wykorzystuje się krewetki królewskie lub tygrysie, które po obróbce wstępnej (oprószenie solą, pieprzem i skropienie sokiem z cytryny) zanurza się w tempurze i smaży na głębokim, rozgrzanym oleju.

Owoce morza

Owoce morza

Owoce morza są przysmakiem krajów śródziemnomorskich, takich jak Francja czy Włochy. Popularni przedstawiciele to homar, ośmiornica, krewetki, kraby czy ostrygi. Owoce morza świetnie komponują się z makaronami, pomidorami i papryczkami chilli. Mają podobne wartości odżywcze co ryby, czyli kwasy tłuszczowe omega-3 oraz liczne witaminy z grupy B. Działają antynowotworowo i zwiększają odporność organizmu. Ze względu na częste zanieczyszczenia owoców morza, nie zaleca się podawania ich małym dzieciom i kobietom w ciąży.

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska

Dania kuchni tajskiej przygotowywane są z różnych rodzajów ryżu, np. jaśminowego, inaczej khao hawm mali. Tajskie jedzenie jest pikantne. Najczęściej wykorzystywane przyprawy w tajskiej kuchni to chili, curry oraz czosnek. Specjałem kulinarnym w Tajlandii są słodko-kwaśne zupy, np. zupa krewetkowa lub z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Ulubione mięsa Tajlandczyków to wieprzowina, ryby oraz owoce morza, które przygotowują np. z grzybami mung lub serem tofu.

Znaleźliśmy 37 przepisów w kategorii Kalmary

Faszerowany kalmar

Faszerowany kalmar

bernika bernika

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kalmary nadziewane

Kalmary nadziewane

iwi69 iwi69
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kalmary chips

Kalmary chips

luna19 luna19
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: