Śliwki – znane ze słodkiego smaku, uwielbiane za wyrazisty aromat doskonale komponują się w daniach głównych, ciastach i deserach. Soczyste renklody, mocno fioletowe węgierki i przepełnione słońcem mirabelki to odmiany śliwek, które w kulinarnym świecie spotykamy najczęściej.

Chociaż śliwki świetnie smakują w surowej postaci, to nie sposób nie postawić przed nimi bardziej wymagających zadań. I tak, niemal z marszu trafiają do ciast, knedli, pierogów, sałatek, placuszków, kompotów i przetworów.

Aromatyczne ciasto ze śliwkami zjednuje sobie całe rzesze adoratorów. Dzieje się tak, ponieważ śliwki zatopione zarówno w cieście kruchym, francuskim, jak i w drożdżowym smakują obłędnie. Drożdżówki, kluski a przede wszystkim knedle ze śliwkami bez udziału tych owoców nie byłby sobą.

W sezonie delektujemy się deserami, kompotami i innymi smakołykami ze śliwek. By zachować ich smak na dłużej zabieramy się też za przygotowanie przetworów ze śliwek. Dżemy ze śliwek, konfitury i powidła śliwkowe zimą będą jak znalazł m.in. do ciast, naleśników i kanapek. Suszone śliwki przydadzą się do kompotu lub jako dodatek do dań mięsnych, np. słynnego schabu ze śliwką, pieczeni, kurczaka czy dziczyzny.

Soczyste, jędrne, słodkie śliwki dają wiele kulinarnych możliwości. Obok walorów smakowych posiadają też liczne atuty zdrowotne, w postaci witamin i antyoksydantów. Przeciwdziałają starzeniu, pomagają w odchudzaniu, a dzięki zawartej w nich serotoninie poprawiają nastrój. Bez dwóch zdań, warto korzystać z tych dobrodziejstw!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 971 przepisów w kategorii Śliwki

Jesienne preludium

Jesienne preludium

reanja reanja
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: