Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ankha Ankha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Marta1986 Marta1986

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lody bakaliowe

Lody bakaliowe

Ankha Ankha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowa panienka

Makowa panienka

ewrylka ewrylka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks bananowy

Keks bananowy

Ankha Ankha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śliwkowy miodownik

Śliwkowy miodownik

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wigilijny karpik

Wigilijny karpik

szpileczka szpileczka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernik bombka

Piernik bombka

jaga85 jaga85
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chatka

Chatka

LIDZIA LIDZIA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boczek w glazurze

Boczek w glazurze

2milutka 2milutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka świąteczna

Babka świąteczna

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: