Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Wołynianki

Wołynianki

olmanka olmanka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zeberka.

Zeberka.

mikidziuba mikidziuba

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Naleśniki postne

Naleśniki postne

LIDZIA LIDZIA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha tradycyjna

Pascha tradycyjna

jagienka jagienka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledź imbirowo-balsamiczny

Śledź imbirowo-balsamiczny

15

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha

Pascha

dominika1987 dominika1987

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha - ciasto

Pascha - ciasto

Adam28 Adam28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe oponki

Domowe oponki

senninha senninha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piaskowa kopa

Piaskowa kopa

suri29 suri29

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki z lukrem

Pączki z lukrem

TheKajtex TheKajtex

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jogurtowy mazurek

Jogurtowy mazurek

suri29 suri29

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha  Asus

Pascha Asus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki

Faworki

Andrzej8651 Andrzej8651

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: